Zdravlje

Povezanost ili slučajnost: Po izgledu ploda možemo otkriti koji organ liječi?

Avokado, patlidžan i kruške odlično utječu na zdravlje i funkciju maternice – a upravo na nju i sliče!

Ako žena pojede jedan avokado sedmično, hormoni će joj biti uravnoteženi, i sprječava se rak maternice i jajnika. Najzanimljivije je to što je potrebno tačno 9 mjeseci da avokado od cvijeta postane zreli plod!

Orah nesumnjivo podsjeća na mozak, grah na bubrege, a paradajz na srce.

Sve u prirodi je povezano.

Paradajz – Srce

Paradajz ima četiri komore i crvena je. Srce također. Istraživanja pokazuju da je paradajiz krcat kalijem i željezom i dobra su hrana za srce i krv.

Orah – Mozak

Orahova jezgra sliči na mozak, ima lijevu i desnu hemisferu, čak i nabori sliče moždanim vijugama. Danas se zna da orah uspostavlja neuronske prenositelje moždanih funkcija.

Celer – Kosti

Celer, rabarbara i sl. sliče kostima, i utječu na jakost kostiju. Kosti sadrže 23% natrija baš kao i ova hrana. Ako ne uzimate preko hrane dovoljno natrija, vaš će ga organizam uzeti iz kostiju, koje tada slabe. Ova hrana nadoknađuje potrebe vašeg skeleta.

Avokado – Maternica

Avokado, patlidžan i kruške utječu na zdravlje i funkciju maternice – a upravo na nju sliče! Ako žena pojede jedan avokado sedmično, hormoni će joj biti uravnoteženi i spriječava se rak maternice i jajnika. A najzanimljivije je to što je potrebno tačno 9 mjeseci da avokado od cvijeta postane zreli plod!

Batat – Pankreas

Batat sliči pankreasu i uravnotežuje šećer u krvi.

Mrkva – Oči

Mrkva u presjeku sliči ljudskom oku. Zjenica, šarenica i zrakaste crte podsjećaju na oko. Da i znanost je dokazala da mrkve itekako povećavaju protok krvi i funkciju očiju.

Grejp – Dojke

Naranče, grejpfrut i ostali agrumi sliče ženskim dojkama i pomažu kretanju limfe kroz dojke te spriječavaju rak.

Đumbir – Stomak

Đumbir sliči želucu, poznato je da ublažava želučane tegobe i nadutost. Sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve, sprječava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, koristi se za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

Gljiva – Uho

Gljiva poput šampinjona prerezana na pola podsjeća na ljudsko uho. Gljive su poboljšavaju sluh, jer su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D. Ovaj vitamin je važan za zdravlje kostiju, čak i onih sitnih u uhu koji prenose zvuk prema mozgu.

Luk je sličan ljudskim stanicama. On pomaže uklanjanju otrova iz stanica. Od njega plačemo, a suze ispiru i čiste vanjski dio oka. Češnjak ima slična svojstva, uklanja otrove i opasne slobodne radikale iz našeg tijela.

Masline pomažu zdravlju i funkciji jajnika.

Smokve su pune sjemena i vise u paru. One povećavaju broj i pokretljivost spermija što spriječava muški sterilitet.

Grah zapravo liječi i pomaže funkciju bubrega, a izgleda upravo kao bubreg!

atma.hr

Povezani članci

Back to top button