Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > H.O. „Hasene“ podijelila tri tone kurbanskog mesa povratnicima u RS

H.O. „Hasene“ podijelila tri tone kurbanskog mesa povratnicima u RS

H. O. „Hasene“ sa sjedištem u Sarajevu je tokom bajramskih dana obradovala povratnike u manji bh. entitet podjelom kurbanskog mesa Podjela kurbana je obuhvatila 730 porodica iz šest povratničkih mjesta, i to: Bos. Dubica, Bos. Kobaš, Bos. Gradiška, Bos. Novi, Kotor Varoš i Bos. Kostajnica.

Svaka porodica je dobila od 3-5 kg mesa, što znači da je ukupno podijeljeno blizu tri tone kurbanskog mesa. Ukupna vrijednost donacije prelazi 73 000 KM, što je samo po sebi pokazatelj njenog značaja i velike vrijednosti.

Važno je istaći da će H.O. „Hasene“ na područje cijele BiH-a podijeliti ukupno 1771 kurban, a da su isti obezbijeđeni najvećim dijelom od uzgajivača povratnika, čime se doprinijelo jačanju i poboljšanju ekonomskog statusa povratnika koji se bave poljoprivredom i stočarstvom.

Kurbani su namijenjeni prije svega povratničkoj populaciji, ali i porodicama slabijeg materijalnog stanja, učenicima, korisnicima narodnih kuhinja, staračkim domovima te domovima za smještaj osoba sa posebnim potrebama. Ne treba isticati koliko navedena pomoć znači spomenutim kategorijama stanovništva u veoma teškoj ekonomskoj situaciji koja pogađa našu zemlju.

Ova nadasve plemenita akcija je sprovedena uz aktivni angažman i pomoć uprave MDD Merhamet Bos. Dubica na čelu s Jasminom Spahićem koji je i najzaslužniji da dobijanje ove značajne donacije podjele kurbanskog mesa povratnicima.

Zajedno s volonterima H.O. „Hasene“, Spahić je obilazio povratnička mjesta i na licu mjesta prisustvovao i učestvovao u podjeli kurbanskog mesa. Zbog uspješnosti same akcije, odlučeno je da ubuduće Spahić bude koordinator HO „Hasene“ za ovaj dio naše zemlje. Sudeći na osnovu njegovog dosadašnjeg nesebičnog angažmana kao predsjednika MDD Merhameta, ne sumnjamo da će opravdano povjerenje iskoristiti na najbolji način, a sve za dobrobit povratnika i svih socijalno ugroženih ljudi.

 „Veliko hvala našim donatorima i prijateljima iz HO ‘Hasene’ koji su se odazvali na apel i odlučili da pomognu povratnicima uručenjem kurbanskog mesa. To je zaista veliki i značajni projekat koji ima za cilj pomaganje povratnika.  Mi smo već ranije isticali da su najveći problemi povratnika nezaposlenost i siromaštvo.

Nema opstanka Bošnjaka na ovim prostorima ukoliko se ne budemo zapošljavali, jer bez radnih mjesta primorani ste da idete u potragu za osiguranjem egzistencije. I ova plemenita akcija podjele kurbanskog mesa je samo ukazala na spomenute probleme bošnjačkog stanovništa i potrebu da se njihova pitanja rješavaju dugoročnim rješenjima i socijalnim projektima koji će narodu omogućiti život dostojan čovjeka.“, istakao je Jasmin Spahić.

Organizatori akcije podjele kurbanskog mesa se ovim putem zahvaljuju gospodinu Salki Brnjku koji je u Bosanskoj Gradiškoj organizirao obilazak Gradiške radi podjele kurbanskog mesa. Prijevoz kurbanskog mesa je obezbijedila mesnica “Bego” iz Sanskog Mosta i ovom prilikom se H.O. “Hasene” i MDD Merhamet Bos. Dubica im se žele zahvaliti na pomoći i zamoliti dragog Boga da vlasniku mesnice “Bego” podari zdravlja, sreće, nafake i poslovnog uspjeha.   

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top