Dijaspora

Muamer Avdić: Od Trebinja do Skandinavije

Hercegovina je prepoznatljiva po književnicima i pjesnicima čije riječi imaju veću težinu ako žive dalje od svoje rodne grude. Ovu tezu potvrđuje životna priča Muamera Muše Avdića iz Trebinja koji živi u Danskoj 30 godina.

Život daleko od domovine ga nije spriječio da radi i djeluje u dijaspori, ali i u svojoj domovini kroz samostalne i saradničke projekte.

Podrška Alije Isakovića

– Rođen sam 1966. godine u Trebinju, poezijom i slikarstvom počinjem da se bavim u završnim razredima osnovne škole. Po nagovoru istaknutog bošnjačkog pisca, pripovjedača i putopisca, rahmetli Alije Isakovića, počinjem objavljivati svoje pjesme kako u rodnom Trebinju, tako i na području cijele bivše Jugoslavije. Dva puta sam učestvovao na “Trebinjskim večerima poezije”, i na “Šantićevim večerima poezije” u Mostaru. Rat i ratna dešavanja te agresija na Bosnu i Hercegovinu, nasilno prognanog iz svog rodnog Trebinja, doveli su me u Kraljevinu Dansku gdje sam nastavio sa svojim poetsko-slikarskim bitisanjem – kaže na početku razgovora   Muamer Mušo Avdić.

U Kraljevini Danskoj Avdić objavljuje svoju prvu zbirku pjesama “Krik zaborava” na bosanskom i na danskom jeziku. Po ovoj knjizi, zajedno sa svojim prijateljima koji su se okupili pod nazivom “Bosnida”, urađen je i eksperimentalni pozorišni komad.

– Godine 2011. okupljam nekoliko pjesnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije te objavljujemo zajedničku zbirku pjesama “Dajem riječ za osmijeh”, a sav tiraž ove knjige poklonjen je bolesnoj djeci u Bosni i Hercegovini. Iste godine sam zastupljen u još jednoj zajedničkoj zbirci pjesama “Stihom govorim” kao jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine – dodaje Avdić.

Književnost i humanitarni rad

Pored književnosti i umjetnosti Avdić predano radi humanitarne projekte za ugrožene kategorije društva u domovini kroz poklanjanje svojih knjiga.

– Naredne godine objavljujem svoju samostalnu zbirku pjesama “Svijetle tačke u prostoru” koja je bila rasprodana u roku od sedam dana, sav novac stečen prodajom knjige poklonio sam udruženju “Djeca koja boluju od raka u Bosni i Hercegovini”. Godine 2013. okupljam svoje prijatelje iz rodnog Trebinja koji žive u Danskoj, Švedskoj i Srbiji, zajednički objavljujemo zbirku pjesama “Svitanja u egzilu” – pojašnjava Avdić.

Njegova djela su 2019. godine uvrštena u knjizi “Književnost bosanskohercegovačke dijaspore u Skandinaviji” koju je napisao i izdao dr. Izet Muratspahić koji živi i djeluje u Švedskoj.

– Godine 2020. objavljujem samostalnu zbirku pjesama “Sunce pod nogama”. Recenzije za ovu knjigu su napisali izvanredni novinar i intelektualac Sead Omeragić i uvaženi akademik Abdulah Sidran. Sav tiraž ove knjige poklonio sam humanitarnoj organizaciji Bošnjaka “Most-Bro”, u Danskoj, koja neumorno i neprestano pomaže našem narodu u Bosni i Hercegovini – ponosno ističe Avdić.

Pored navedenih naslova njegove pjesme su štampane i u mnogim zajedničkim publikacijama u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

Bunt protiv nepravde kroz poeziju
Na pitanje kako je otkrio svoj talenat za pisanje, Avdić kaže da je početak njegova pisanja predstavljao bunt i revolt na mnoge učinjene nepravde.

– Svaki stih je svjedočenje određenog momenta kojeg sam preživio, balans i potraga za vlastitim identitetom. Pjesme su najviše socijalnog i istraživačkog karaktera s primjesama tradicionalnog bitisanja – kaže Avdić.

Avdić je za svoj književni rad nanizao mnoge nagrade i priznanja.

– Dobitnik sam mnogih priznanja za svoju poeziju, želio bih istaknuti “Zlatnu povelju” za poeziju godine (2020. i 2021. godina) ispred Udruženja za kulturu Nova svjetlost Sarajevo, diplome međunarodnog udruženja “Pisci i književnost” iz Hrvatske za osvojeno prvo i treće mjesto, bronzanu plaketu za osvojeno treće mjesto “Musa Ćazim Ćatić” koje dodjeljuje Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić” Odžak, diploma za plasman u top 50 najboljih pjesnika najvećeg poetskog konteksta “Mili Dueli” za 2020. godinu – zaključuje na kraju razgovora Avdić.

Povezani članci

Back to top button