Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Šta srce umrtvljuje, a šta oživljava?

Šta srce umrtvljuje, a šta oživljava?

Čovjek nije iskusio težu kaznu od toga da mu srce postane grubo i da bude udaljen od svoga Gospodara. Tvrdoća srca biva zbog nekoliko stvari – kada čovjek pretjera u svojim potrebama u pogledu jela, spavanja, govora i druženja.
Srce tada postaje sklono slijeđenju strasti do te mjere da se između njega i njegovog Gospodara postavi zastor.
Srca su božije posude na Zemlji. Oni koji su Mu najviše dragi, oni su najnježniji, najčišći i najljubazniji.

Ako se okupiraju Bogom i životom poslje smrti, počnu da razmišljaju o značenju Njegovih riječi i dokaza Njegovog stvaranja, te Mu se vrate sa najdubljim mudrostima i velikim koristima.

Ako se srce hrani zikirom (spominjanjem, sjećanjem) Boga, razmišljanjem i čišćenjem od grijeha (traženjem oprosta – istigfarom), doživjeće velike spoznaje i biti inspirisano velikom mudrošću.
Ljubav prema Bogu neće ući u srce u kojem vlada ljubav prema dunjaluku, kao što je nemoguće da deva prođe kroz iglene uši.
Srce oboljeva zbog onoga što čovjekovo tijelo čini, a lijek je u pokajanu i duhovnom odgoju.

Srce tamni od grijeha poput ogledala kojeg prekriva crna hrđa, očistiti se može samo zikirom. Usljed oboljenja, srce biva ogoljeno kao kada tijelo ostane bez odjeće, a njegov ogratač je bogobojaznost (taqwa). Ono postaje gladno i žedno poput tijela kojem nedostaje hrane, duhovnosti, ljubavi, pokajanja i ibadeta/činjena Bogu ugodnih dijela.

Srce ima šest mjesta u okviru kojih luta i gubi se. Tri od njih su niska a tri visoka – blagodarena mjesta njegovog lutanja. Mjesta nizine su: dunjaluk za kojim leti, ego koji ga na to nagovara i šejtan koji ga na zlo nagovara. Ovo su tri predjela niskosti duše unutar kojih duše stalno lutaju.

A tri uzvišena – blagodarena (obmana blagodatima) mjesta obmane i lutanja su: znanje s kojim postiže jasnoću, intelekt koji ga upućuje (vodi) i obožavanje (ibadet) kojeg čovjek čini.

Ovo su mjesta u kojima srce luta i gubi se.

Tražite svoje srce na tri mjesta: Kada se uči Kur'an, na mjestima gdje se Bog veliča i spominje, i u vremenima kada je čovjek sam. Ako ga na ovim mjestima ne pronađete, onda zamolite Boga da vas uputi , jer vam je srce umrlo.

Izvor: Ibn al-Qayyim, al-Fawaid, Mecca: Dar ‘Alam al-FawaEid, 2009
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić, prof.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top