DijasporaEkonomijaU Fokusu

Amer Sadiković, biznismen iz Australije: Investicija u Mostar je jačanje moje veze sa maticom

Investicije iz dijaspore su najbolji primjer dvosmjerne razmjene znanja i iskustava, kao i olakšanja izvoza proizvodnje iz BiH.

Australija je daleka zemlja u koju su se Bošnjaci počeli iseljavati nakon Drugog svjetskog rata, a intenzivnija migracija je uslijedila tokom ratnih 90-tih godina.

Danas smo svjedoci mnogih pozitivnih priča iz dijaspore, te organizaovanja mnogih formalnih i neformalnih grupa, udruženja, džemata i raznih načina okupljanja i druženja Bošnjaka u dijaspori. Tim putem nastaju mnoge lijepe, pozitivne priče koje su povezane sa Bosnom i Hercegovinom kako kroz sport, institucije, klubove i udruženja, tako i biznis.

O tome nam svjedoči i Amer Sadiković, biznismen iz Australije, koji ljetne odmore provodi u Bosni i Hercegovini i uporedo uspostavlja saradnju sa bosanskohercegovačkim institucijama, udruženjima i kompanijama. On se nedavno odlučio da svoj biznis proširi u domovinu i investirao je u proizvodnju zdravih dodataka za ishranu i imunitet.

“Želio bih da predstavim priču koja postoji već tri godine. Priča koja me zainteresovala jer je bila posve drugačija, istinita i originalna. I ono što je najvažnije, ovo je investicija na koju sam se odlučio jer će me još više povezati sa našom maticom, našom Bosnom i Hercegovinom”, ističe Sadiković u razgovoru za Akos.ba.

BiH ima ogromne kapacitete i tradiciju za proizvodnju zdrave hrane, pripravaka za jačanje zdravlja, imuniteta i kondicije za široku upotrebu kao i specijalizirano za sportiste i rekreativce.

“S obzirom da živimo u jako turbulentnoj današnjici, pa mislim da s pravom mogu reći “nezdravoj”, prepoznata je potreba kod ljudi za prirodnim proizvodima koji će im pomoći u jačanju imuniteta, borbi sa raznoraznim bolestima, čuvanju i održavanju zdravlja. Tako je nastala ova priča, priča o “Gold Product”. Dakle, Gold Product je firma koja se bavi proizvodnjom izuzetno kvalitetne linije zdravih proizvoda, dodataka prehrani bez kojih se danas ne može i raznovrsnim eliksirama zdravlja”, dodaje Sadiković.

Investicije iz dijaspore su najbolji primjer dvosmjerne razmjene znanja i iskustava, kao i olakšanja izvoza proizvodnje iz BiH.

“U svom asortimanu, Gold Product ima različite vrste meda sa dodacima, pčelinje proizvode, ljekovita i jestiva ulja, prirodnu kozmetiku. S ponosom možemo reći da ono što nas izdvaja od drugih su recapture za naše proizvode koje se zasnivaju na tradicionalnim znanjima o ljekovitosti meda i drugih pčelinjih proizvoda kao što su polen, propolis, matična mliječ. Ovakvi proizvodi su vrlo traženi na zapadu i u Australiji, zato je naš sljedeći korak izvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine u Evropu i Australiju. Smatramo da Bosna i Hercegovina ima šta da ponudi za ogromno svjetsko tržište zdrave hrane. U našem fokusu je trenutno Australija i smatramo da naš proizvod, odnosno proizvod iz naše lijepe Bosne i Hercegovine može biti jako dobro prepoznat. Potencijal naše države je ogroman, zašto joj ne dati priliku”, dodaje Sadiković.

Amer Sadiković je također i predsjednik uprave FK Stari Most koji se takmiči u Premier Ligi Queenslanda, jedne od šest saveznih država u Australiji.

“Stari Most je profesionalni klub gdje su svi igrači pod ugovorom, u upravi je bosansko-hercegovački kadar sto je definisano statutom. Do sada se klub može pohvaliti sa mnogim uspjesima, a prelomna godina u razvoju kluba bila je 2018. godina kada je rukovodstvo krenulo u profesionalni razvoj u cilju dobivanja licence za takmičenja. Dijaspora je plodno tlo za rad naših fudbalskih stručnjaka i smatram da se na tom polju trebamo jače uvezati sa domovinom kao što su to već učinile mnoge države. Bosna i Hercegovina će uvijek biti moja prva domovina i zato ću se truditi da sve što radim koliko je moguće bude povezano sa njom i našim narodom”,zaključio je na kraju našeg razgovora Sadiković.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button