Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Goražde: Afirmacija lika i djela Huseina Đoze

Goražde: Afirmacija lika i djela Huseina Đoze

Večeras (05.06.2015.) je u prepunoj sali Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu, u sklopu manifestacije “Dani Huseina Đoze”, održan Kolokvij o liku i djelu ovog velikog bosanskog intelektualca, alima i mislioca

Ovu prekrasnu ljetnu veče u gradu na Drini svojim izlaganjem uveličao je prof.dr. Ismet Busatlić koji je na veoma impresivan način govorio o prof. Đozi kojeg je lično poznavao.

Prisutni posjetioci uživali su i u odlicnom i veoma nadahnutom govoru muftije gorazdanskog Remzije ef. Pitića koji je jedan od glavnih organizatora i pokretača ove veoma bitne i značajne naučne i kulturne manifestacije.

Ispred Vlade BPK i Općine Gorazde kao pokrovitelja ove manifestacije riječ su uzeli i načelnik dr. Muhamed Ramovic, te ministar obrazovanja gospodin Damir Zuga.

Ova noć je biti upamćena po mnogo čemu divnom i korisnom što se moglo čuti u toku ovog kolokvija.

Učenicima goraždanskih srednjih škola koji su pisali literarne radove o prof. Đozi i osvojili prva tri mjesta uručene su vrijedne nagrade.

Na samom kraju prisutni su pozvani na završni dio manifestacije koji ce se održati u nedjelju u rodnom mjestu Huseina ef. Đoze (Bare, Orahovice kod Ilovače) gdje se očekuje i obraćanje uvaženog reisul-uleme i drugih dragih gostiju.

Portal Akos.ba sa zadovoljstvom najavljuje svoj izdavački poduhvat, tj. novu knjigu o prof. Đozi i njegovim razmišljanjima i fetvama koja će, ako Bog da, biti objavljena u predstojećem mjesecu ramazanu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top