Historija i tradicijaIstaknuti BošnjaciU Fokusu

10 odabranih citata Adila Zulfikarpašića o Bosni i Bošnjacima

Jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca svakako je Adil Zulfikarpašić, koji je veliki dio svog života posvetio rješenju nacionalnog pitanja Bošnjaka. Naime, Zulfikarpašić je još početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća putem časopisa “Bosanski pogledi” koji je izlazio u Beču potencirao pitanje povratka historijskog imena Bošnjak, trudeći se da na taj način podigne nacionalnu svijest tada uspavanih Bošnjaka.

U nastavku možete pročitati 10 odabranih citata Adila Zulfikarpašića u kojima govori o svojoj domovini i svom narodu.

”Nama Bošnjacima – muslimanima je neshvatljivo, da Srbi – pravoslavni ili Hrvati – katolici, žele pripajanje Bosne Srbiji ili Hrvatskoj, i to kao neke provincije, a još nam je manje razumljiv pristanak, da se naša domovina raskomada.”

”Mislim da u Bosni postoji jedan fenomen, taj sentiment muslimana Bošnjaka prema predislamskoj historiji Bosne. Vidite, kako god se ja osjećam muslimanom, imam i jednu intimnu, jaku simpatiju za patarensku, bogumilsku Bosnu i za njenu historiju. U traženju svog identiteta velik sam dio vremena proveo izučavajući staru bosansku predislamsku historiju.”

”Bosna, dakle, ima stvarne i karakteristične uvjete koji je legitimiraju kao državu i snažnu posebnost. Ona je jedna od rijetkih zemalja koja u procesu svoga stvaranja u Srednjem vijeku ima svoju teritoriju, svoju vjeru – bogumilsku, koja potječe iz manihejsko-dualističkog korijena kao što kršćansko potječe iz židovskoga, i na tom teritoriju stvara državu.”

„Budući da sam ja imao osjećaj pripadnosti bošnjaštvu i muslimanima, nikad se nisam stidio što sam musliman, što sam Bošnjak, što sam plemić. Ja sam to shvaćao kao nešto što obavezuje: sve što sam naučio, naučio sam u tim sredinama. ”

„Sad mi izgleda – a to moram tvrditi s rezervom subjektivnog osjećanja – da su moj put, moj liberalizam, bili stvarni, jer sam u svojoj podsvijesti, a kasnije i punim angažmanom bio bogumil, Bošnjak i musliman, i to je sve zajedno formiralo moju ličnost. Imate one koji prilaze vjeri, jer u njoj traže izvjesne tolerantne crte. Islam sam doživio u mladosti, i tada je on u mom osjećanju probudio sve ono što je tolerantno i pozitivno. Ja sam islam doživio kao tolerantnu vjeru, i sama ta činjenica bila je dovoljna da ga kasnije iskreno prihvatim. Prema tome, tolerancija svakako dolazi kroz takvo gledanje na vjeru i ja sam je tako gledao.”

„Svaki čovjek prema svojoj domovini ima specifičan odnos i niz raznih elemenata sačinjava njegovu ljubav. Ja bih pošao od kuće. Kuća je važan element u životu čovjeka. Obišao sam može se reći, čitav svijet, ali nisam vidio nigdje prilagođen tip kuće kao što je bosanska kuća, kuća Bošnjaka muslimana.“

„Imam iskustvo iz rata, bio sam četri godine u ratu, smatram da su Bošnjaci najbolji vojnici koji postoje na Balkanu. Ako ga se uniformira i ustroji, to je hrabar vojnik, ne boji se smrti, ali nikad neće na svoju vlastitu inicijativu upasti u neko selo, pobiti i poklati.“

„Nekad Bošnjaci iznenađuju i mene samoga, jer mi očevidno taj mentalitet dovoljno ne odgovara, ta vječna spremnost da se oprosti.“

„Ja sam odgojen kao Bošnjak, sjećam se da sam jednom rekao Bosanac, otac mi je objasnio da je bosanac, bosanski poni, a čovjek je Bošnjak što je velika razlika.“

”Za nas je Bosna centar i cilj, naš ideal i naša nada – naša nedjeljiva domovina.”

Akos.ba 

Povezani članci

Back to top button