Vijesti iz zemlje

Znate li priču o nani Hajri, goraždanskoj heroini

U Goraždu se održava manifestacija "Dani otpora", kojom se obilježava 30. godišnjica početka opsade i herojske odbrane ovoga grade, koji je s pravom ponio epitet Grada heroja.

Hiljade je neispričanih priča o herojskom otporu građana ovog istočnobosanskog grada na Drini, ali jedna ima nekakvu posebnu draž. Priča o nani Hajri.

Herojstvo nane Hajre pamti se po tome što je uzela pušku, stala na ivicu mosta na Drini kada je krenula srpska ofanziva na Goražde, te zaprijetila da ́će pucati u svakoga ko pokuša bježati sa linije.

“U kúći nane Hajre Omanović u Sadbi kod Goražda bila je smještena komanda Prve drinske brigade ARBiH. Kada je u julu 1992. počela velika srpska ofanziva na Sadbu, i staro i mlado navalilo je bježati prema Goraždu. Pamti se nanino herojstvo kada je uzela pušku, stala na ivicu mosta na Drini i zaprijetila da će pucati u svakoga ko pokuša bježati. Kažu da je na taj način spasila Sadbu. Legendarni komandant, rahmetli Zaim Imamović volio je besjediti s nanom Hajrom i često je isticao njenu hrabrost. Umrla je u godinama nakon agresije”, navodi se na Facebook stranici Bili smo vojnici 92-95.(stav.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button