Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Da li ste pokušali ovo uraditi?

Da li ste pokušali ovo uraditi?

Da li ste pokušali ustati u kasne večernje sate, u narodu seobično  to vrijeme zove „ gluho“ doba a u tradiciji Poslanika, s.a.v.s., zove se zadnja trečina noći. Odgurali ste sa sebe teški prekrivač i teško ustajete iz kreveta. Otišli  ste do kupatila i uzeli abdest, ulazite u sobu, uzimate sedžadu i okrećete je prema Kibli, imajte na umu da baš u tom trenutku Allah silno isčekuje susret sa vama. On, dž.š., prati vaše pripreme, pripreme koje mnogo znače. Imajte na umu, da ste u tom trenutku možda jedni od rijetkih koji stoje ponizno pred Allahom.

Oko vas je samoća, tišina, svi spavaju a vi tiho šapućete kur’anske sure. Vaše pregibanje na ruku’u i vaše blago padanje na sedždu ne čuje niko osim meleka kojima smjena samo što nije stigla. A kad se spustite na tlo, tad vaše čelo osjeti tvrdoću, sjetite se koliko je Allah Milostiv, On baš tada čeka da Mu se obratite, da Ga zamolite. Kad predate selam, slobodno podignite ruke, ali morate bit ubjeđeni u nešto veoma važno- da vas Allah čuje! Slobodno kažite šta imate, nemojte samo tražiti, nego kažite šta vam dušu pritiska, oslobodite se toga, jer obraćate se Gospodaru Nebesa i Zemlje, obraćate se Njemu, a On vas sluša.

Stajanje na noćnom namazu, učenje, pregibanje, padanje na sedždu, činjenje dova, nije kao na drugim namazima. Ovo su posebni namazi i posebni osjećaji, ovo je nešto neprocjenjivo. Ako ste sada ovo pročitali a niste nikad pročitano probali, onda niste ni svjesni šta ste propustili. Pokušajte i probajte, barem nekad, zagarantovano je osjećaj ljepote i rahatluka.

Iz knjige: ”Neka pobijedi dobra strana duše” Saudin Cokoja

Za Akos.ba pripremila: Samira Muratović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top