Islamske teme

Zašto namazi dolaze u bojama?

Vidite, vaša osećanja i emocije nisu ništa drugo nego energija. Sve što je živo, bez obzira da li je čovjek, biljka ili životinja se sastoji od energije. To je životna sila koja čini da naša srca kucaju i da se krećemo kroz ovaj svijet.

Vaša koža zapravo ne menja boju kad ste ‘plavi’, zar ne?

I kada se neko “zeleni” od zavisti, on neće stvarno postati zelen. Vidite, vaša osećanja i emocije nisu ništa drugo nego energija. Sve što je živo, bez obzira da li je čovjek, biljka ili životinja se sastoji od energije. To je životna sila koja čini da naša srca kucaju i da se krećemo kroz ovaj svijet. A svako živo biće ima šarenu auru, koja je energetsko polje koje ga okružuju. Taj veseli momak u uredu koga svako voli, vjerojatno ima svijetlo žutu auru. Ta mudra stara žena koja odgovara u metaforama, vjerovatno ima čisto ljubičastu auru. Aura (koji se sastoji od različitih boja čakre) otkriva mnogo o tome ko ste vi, govori o vašem mentalnom stanju, vašem zdravlju, raspoloženju i još o mnogo toga. Ali da li znate šta je glavni izvor te energije? (Ne! Već vas je previše zauzelo pitate o tome koje ste vi boje, zar ne?).

Pa, dobra vijest je da se aura mijenja. Njene čakre su kao baterije. One pohranjuju energiju kada su njene boje snažne i jarke. Kada nema dovoljno dobre energije da isteče, čakre postaju neuravnotežene, te uzrokuju bolest u tijelu i emocionalne poremećaje. Ljudi čiste i pune svoje aure dozvoljavajući univerzalnoj energiji da teče kroz njihova tijela. S obzirom na naš zauzeti, distrakcijom ispunjeni život, jedini način da apsorbiramo ovu životnu silu jeste povezivanjem sa dušom i umirivanjem ili fokusiranjem svog uma. Ova praksa se zove ‘meditacija’, ali za nas muslimane, to je dio onoga šta mi predstavljamo…. Mi to radimo pet puta dnevno. postajemo ponizni, odvojeni od svijeta, fokusirani na riječi Časnog Kur’ana i povezani sa našom dušom dok stojimo pred Uzvišenim Allahom Dž.š.

To je srž islama i zove se namaz’ …. Krajnji oblik duhovne, ljekovite meditacije.

Sabah: Povjerenje

Prije izlaska sunca, svemir je u plavom spektru; ta boja je čista, umirujuća i nudi ozdravljenje.
Fizički nivo: Plava energija je povezana za zdravljem vaše štitne žlijezde, grla, usta, zubi i čeljusti. Također, poboljšava metabolizam.
Mentalni nivo: Plava je energija simboličkog razmišljanja. Kada se apsorbira, to vam daje odlične komunikacijske sposobnosti i povećava vaše samopouzdanje.
Emocionalni nivo: Plava je boja spokoja. Vi doslovno primate poklon mira i spokoja, mudrosti i povezivanja sa svojim unutrašnjim ja.

Podne: Sreća

Univerzum radosno blista sa pojavom žutih zraka sunca.
Fizički nivo: Žuta energija se povezuje na frekvenciju vašeg solarnog pleksusa, koji se odnosi na želudac, probavni sistem, pankreas i jetru. Kada se pravilno apsorbira, ova bogata životna sila pomaže prlikom vaše probave i daje vam jarku boju energije i snage.
Mentalni nivo: Žuta je boja samorazvoja, volje i snage. Ona vam daje mogućnost da se oslanjate na razum i poboljšava mentalnu hrabrost, intelekt i proaktivnost.
Emocionalni nivo: Jezgro vedrine, samopouzdanja, samopoštovanja, produktivnosti i inspiracije. Žuta je aura lidera, posebno onih koji su prihvatili odgovornost, imaju veliku ličnu moć i inspirišu druge da ostvare svoj puni potencijal.

Ikindija: blagostanje

Ovo je vrijeme kada duboka narandžasta boja osvjetljava nebo.
Fizički nivo: Narandžasta energija se odnosi na reproduktivni sistem i centar energetske razmjene. To je najmoćnija boja, jer pomaže pretvoriti životnu snagu u energiju koja se može koristiti od strane tijela za vitalne funkcije. Ona je odgovorna za buđenje čula koja koristimo da uživamo u fizičkim zadovoljstvima, uključujući apetit i seksualnost.
Mentalni nivo: Narandžasta energija je balans. Ona spriječava um da se optereti sa negativnim mislima i potiče na kreativnost. Sadrži mješavinu crvene koja je povezana sa prosperitetom, obiljem i finansijskom stabilnošću.
Emocionalni nivo: Narandžasta je boja radosti. Potiče entuzijazam, njegovanje, te optimizam koji je potreban kada se suočimo sa emocionalnim padovima u životu.

Akšam: Mudrost

Sunce zalazi, a svemir se kupa u intenzivno crvenoj boji. To je zapravo vrijeme kada nam je naređeno da ne klanjamo! Čista tamno crvena boja je energija ljutnje, stresa, boli, bijesa, želja i sebičnosti. Kada sunce zalazi, svemir prikazuje mješavina mnogih boja, ali uglavnom se slegne sa ljubičastom i sa nijansom crvene.

Fizički nivo: ljubičasti kosmički zraci se odnose na cerebralni korteks, lobanju i mozak. Jednom kada se pravilno apsorbira, to jača nervni sistem, usavršava kognitivne sposobnosti i izoštrava um. Što se tiče dobre crvene energije, povezana je sa nadbubrežnom žlijezdom, te pročišćava krv i održava zdravlje organa.

Mentalni nivo: To je ključna energija za duboko razmišljanje i otvoreniji um.
Emocionalni nivo : Ljubičasta je boja mudrosti i prosvjetljenja, duhovne veze između neba i zemlje. Ljubičasta energija proširuje našu svijest i hrani naše duše sa vjerom i vjerovanjem u nevidljivo.

Jacija: Mir

Tada se krila tame razastiru u duboku indigo boju.
Fizički nivo: Indigo energija se odnosi na mozak, čelo, hipofizu, oči, nos i karotidni nervni pleksus. Imati obilje indigo energije rezultira izvrsnim vidom, odličnim metabolizmom, te ukupnim dobrim oralnim zdravljem.
Mentalni nivo: Indigo energija rezonira sa moždanim talasima, što vam pruža dubok i miran noćni san, a također pomaže za razvijanje dobrog pamćenja.
Emocionalni nivo: Indigo je boja intuicije i unutrašnjeg glasa. Pruža vam mir, tišinu i duboku percepciju. Indigo energija je srž tišine.
Dakle, da sve ovo uobličimo kroz jednu rečenicu: Kroz namaze ostvarujemo povjerenje, sreću, blagostanje, mudrost i mir.
Kao muslimani, trebamo biti duboko, iskreno i neodoljivo ponosni na našu vjeru.

Savršena je na svaki mogući način. Hvala Allahu Dž.š. za ovo neprocenjivo blago što nas je učinio muslimanima.

Piše: Lilly S. Mohsen
Izvor: productivemuslim.com
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button