Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Ako ne volimo, mijenjajmo!

Ako ne volimo, mijenjajmo!

Ovaj tekst počinjem sa zadatkom.

Želim da napravite pauzu od čitanja I razmislite o tome šta je to što vam se ne sviđa u vašem svakodnevnom životu? Šta je to što vas tišti i unazađuje, bez čega mislite da biste bili bolji i organizovaniji pojedinac?

Samo će rijetki među nama reći da su potpuno zadovoljani tokom svojih života, i koristim priliku da im čestitam. Ali da se vratimo na nas koji želimo da radimo na sebi i učinimo se sretnijim.

Čovjek sa svim svojim potrebama, akcijama, nadama, željama, snovima, ubjeđenjima i odabirima je svjesno biće koje manje ili više promišljeno stupa u određene aktivnosti. Ono što se želi istaći ovim tekstom jeste da čovjek može da izvrši analizu i svjesni odabir bilo koje navike koju ima, ako usmjeri pažnju na tu određenu aktivnost. Naravno, ako to želi.

Čovjek je skup svojih navika, navike ispunjavaju njegove dane, a život u konačnici je skup dana. Pravilno postavljene navike, direktno utječu na način našeg reagovanja na različite stimuluse iz okoline ili nas samih, krojeći naš život.

Ako želite da riješite neki problem, potrebno je da postignete kontolu navika, I ne posmatrate pasivno šta se se događa u vašem životu i kako vam dani prolaze. Ključ za pobjedu jeste stvaranje ispravnih rutina.

Proces mijenjanja usvojenih navika zahtjeva volju, čime će snaga vaše volje biti na ispitu. Ali što je više trenirate, vaša volja će biti jača.

Navodimo korake kako da promjenite vaše navike:

· Sitne pobjede – u procesu mijenjanja navika idemo korak po korak. Promjena u određenoj navici, dovodi do promjena i na drugim navikma, tako da se promjena određenog ponašanja lančano širi.

· Uspostavljanje struktura koje pomažu drugim navikama da procvjetaju – Pošto čovjek po prirodi štedi kognitivnu energiju, u procesu mijenjanja navika dobro je da uvede određene promjene, koje će mu olakšati promjenu temeljne navike s kojom nije zadovoljan (npr. ako osoba želi da smrša, pored toga što želi da joj navika postane redovno vježbanje, sigurno će više cijeniti vrijeme provedeno u teretani, ako tačno zna šta je taj dan pojela, tako da će uvesti pisanje dnevnika ishrane, te se očekuje da će u određenom vremenskom periodu pravilna ishrana uz vježbanje na kojem je bio fokus,dovesti do končnog cilja- mršavljenja.)

· Temeljne navike podstiču široku promjenu – u slučaju teških izbora djelujemo po automatizmu postojeće navike, te nam one mogu olakšati izbor kada smo u nedoumici, kada donosimo odluke I slično.

Kao zaključak se nameće činjenica da ako dovoljno želimo promjeniti lošu ili uvesti dobru naviku, mi to možemo idući korak po korak, kontrolisanjem vlastitih aktivnosti i snagom volje.

Kako ni jedna promjena ne ide preko noći, potrebno je dosljedno ići kroz proces promjene i strpljivo uživati u toku poboljšanja vlastitog života.

Za Akos.ba piše: Vildana Žigonja

O autoru:

Vildana Žigonja, MA psihologije. Svojim tekstovima nastoji da unaprijedi kvalitet života pojedinca, u cilju uspostavljanja uspješne i produktivne zajednice.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top