Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Ovo je moja supruga: Lijep odnos prema muževoj porodici

Ovo je moja supruga: Lijep odnos prema muževoj porodici

Dobra supruga lijepo se ophodi prema muževoj porodici, osobito onoj  užoj – njegovim roditeljima i sestrama. Ona održava rodbinske veze kako bi obradovala svoga muža i približila se Allahu jer i to je jedan vid ibadeta.

 Rečeno je:  „Od lijepog islamskog morala jeste da supruga daje prednost  zadovoljstvu muža nad ličnim zadovoljstvom, te da se lijepo ophodi prema muževoj porodici, osobito prema njegovim roditeljima, što posebno dolazi do izražaja ukoliko žive zajedno. Poštovanje muževih roditelja jeste poštovanje muža, te iskazivanje vjernosti i dobročinstva prema njemu. To ga raduje i jača njegovu simpatiju prema ženi, ali i učvršćuje bračnu vezu, ljubav i nakolnost među supružnicima.“

    U tome se povodi za riječima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Najveće dobročinstvo je da čovjek održava prijateljstvo sa prijateljima svoga oca.“

    Također od lijepog morala žene muslimanke jeste poštivanje njegovih roditelja, posebno što se radi o starijim ljudima kao što su i njeni roditelji, povodeći se za riječima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Nije od nas onaj ko nije milostiv prema našim mlađima, ko ne poštuje naše starije i ne poštuje prava naših učenih.“

     Dr. Muhammed es-Sabbag kaže: „Dostojanstvena supruga od samog početka treba da shvati da je žena za koju možda osjeća da joj pravi konkurenciju u pogledu muža – njegova majka. Ma koliko zahladio osjećaj dobročinstva kod njega, on neće dopustiti da neko sa omalovažavanjem nastupi prema njegovoj majci. Ona je njegova majka koja ga je devet mjeseci nosila u svojoj utrobi, hranila ga svojim mlijekom i brinula se o njemu dok ga nije u odraslog čovjeka podigla.”

      Draga suprugo, znaj da tvoj muž svoju porodicu voli više nego što voli tvoju porodicu, kao što i ti, također, više voliš svoju porodicu nego njegovu. Zato pazi da ga ne povrijediš tako što ćeš poniziti, obezvrijediti ili uznemiriti njegovu porodicu, jer to kod njega stvara odbojnost prema tebi.

      Ženino nedovoljno poštivanje muževe porodice znači i njegovo nepoštivanje. Ako muž na početku ostane skrštenih ruku, ništa ne poduzimajući, neminovno će se to negativno odraziti na njegovu ljubav prema supruzi.

     Supruga koja vjeruje da će rušenjem odnosa između muža i njegove porodice imati muža samo za sebe i svoju djecu jeste naivna žena, kratkih vidika i daleko od valjane i bogobojazne žene. Dosta joj je što takvim nastupom griješi prema Allahu i podstiče svoga muža ne na dobročinstvo već na nepokornost roditeljima. Kako je samo loša ta žena.

     Muževa nepokornost roditeljima znači propast cijele porodice – njega, njegove supruge i djece, jer nepokornost roditeljima spada u vrstu grijeha za koje se čovjek kažnjava još na ovom svijetu:

Od Ebu Bekra, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:  „Dvije vrste grijeha kažnjavaju se još na ovom svijetu: blud i neposlušnost roditeljima.““

       Dobra,  bogobojazna, plemenita i velikodušna supruga jeste ona koja svome mužu pruža podršku u svakom vidu dobra: savjetuje ga i upućuje ga na svako dobro, oporučuje mu pridržavanje Allahovih propisa po svakom pitanju i podstiče ga na dobročinstvo njegovim roditeljima, pažnju i samilost.

       Zahvaljujući ovakvom visokom moralu i predivnom vladanju, plodove svoga truda, uz Allahovu dozvolu, naći će i na ovom i na budućem svijetu. Uživat će u dobročinstvu svoje djece, osobito kada nastupe pozne godine i tijelo oroni – na ovom svijetu, a na budućem svijetu pripada joj užitak na ogromnoj nagradi kod Uzvišenog Allaha.

      Ebul-Feredž ibnul Dževzi pripovijedao je o jednoj pobožnoj ženi koja je noću neprestano klanjala i svome mužu govorila: „ Ustani, teško ti se, do kada ćeš spavati? Ustani, o nemarni, o lijenčino! Do kada ćeš biti u svome nemaru? Allahom sam te zaklela da ne donosiš osim halal opskrbu! Allahom sam te zaklela da ne uđeš u Vatru radi mene! Čini dobročinstvo svojoj majci, održavaj rodbinske veze i ne prekidaj ih, pa da tebi Allah uskrati Svoju milost.“

Izvor: Knjiga: ”Ovo je moja supruga”

Autor: Isam b. Muhammed Eš-Šerif

Za Akos.ba prilagodila i pripremila: Medina Kanlić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top