Musaka od blitve
Sastojci:
1 kg krompira
400 gr blitve
1 glavica crvenog luka
1 kašika paradajz sosa
350 ml pavlake
1 kašikica isjeckanog peršuna
5 kašika ulja
500 gr mljevenog, junećeg mesa
Sol
Biber
Mješavina začina
Priprema:
Krompir skuhati i izrezati na kolutove.
Blitvu obariti u slanoj vodi i isjeckati.
Na vrelom ulju propržiti crveni luk, zatim dodati mljeveno meso i dinstati nekoliko minuta.
U meso umiješati paradajz sos, peršun, mješavinu začina, biber i začine po želji, pa nastaviti s dinstanjem uz povremeno miješanje.
Kada smjesa uvrije, dodati isjeckanu blitvu i sve promiješati.
Musaku složiti u vatrostalnu posudu premazanu uljem.
Redati: krompir, fil, krompir, fil, krompir.
Površinski dio musake premazati pavlakom, staviti u rernu i peći 20-ak minuta na 200 °C.
Recept: Edina B.
kuhar.ba