Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Za podršku održivom povratku iz općinskog budžeta izdvojeno 160.000 KM

Za podršku održivom povratku iz općinskog budžeta izdvojeno 160.000 KM

Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 160.000 KM za podršku održivom povratku na područje manjeg bh. entiteta.

Tim povodom u zgradi Općine potpisani su ugovori sa 25 pojedinaca – povratnika, a u narednom periodu bit će potpisani ugovori sa još 20 korisnika ovih sredstava, predstavnicima udruženja i vjerskih zajednica.

Predsjednik Koordinacionog odbora za održivi povratak Tajib Delalić kazao je da je pristigao veliki broj zahtjeva, od kojih je 45 prihvaćeno.

Delalić je istakao da ova lokalna zajednica kontinuirano pomaže povratnike na prijeratna mjesta prebivališta, u vidu izdvajanja novčanih sredstava za sufinansiranje infrastrukturnih projekata, popravke puteva, elektrifikacije, vode, obnove zajedničkih objekata. Također je kazao da se kroz ovaj projekat pomaže i obnova vjerskih objekata, a jedan dio novčanih sredstava odvaja se za kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina i građevinskog materijala.

Dodao je da su sredstva dobili ljudi koji su prijavljeni u mjestu za koje su aplicirali.

Jedna od potpisnica ugovora Rasema Leto, prije godinu se odlučila sa suprugom vratiti u Stolac. Na svekrovom imanju planirali su pokrenuti posao na vodenici, koja je tokom rata bila porušena.

„Odlučila sam da za početak otvorim ribnjak, a kasnije da osposobim mlin, koji će mljeti žito. Međutim, najprije planiramo uvesti struju i vodu, a kasnije ćemo postepeno razvijati posao. Podrška Općine je zaista pozitivan primjer koji bi trebalo da slijede i sve druge općine. Hvala im od srca“, rekla je Rasema.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top