Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Podrška Općine Novi Grad porodicama sa troje i više djece: Po 500 KM za još 45 porodica

Podrška Općine Novi Grad porodicama sa troje i više djece: Po 500 KM za još 45 porodica

Općina Novi Grad Sarajevo nastavila je realizaciju projekta podrške porodicama koje dobiju blizance, treće, četvrto i svako naredno dijete. Ovakav vid podrške porodicama koje se odluče za više djece, ova lokalna zajednica realizira od 2015. godine s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice. Za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 80.000 KM.

U zgradi Općine danas je upriličen prijem za 45 porodica, kojima su uručena rješenja za dodjelu novčane pomoći u iznosu od po 500 KM.

Rješenja su uručili općinski načelnik Semir Efendić, Tajib Delalić, pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo i Elvir Kosovac, član Komisije za dodjelu ove vrste novčane pomoći.

Uz čestitke sretnim roditeljima načelnik Efendić kazao je ovom prilikom da je to simbolični poklon od lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece. Istakao je da ova lokalna zajednica nastoji da u skladu sa svojim mogućnostima uradi više da ljudima u Novom Gradu život bude ugodniji. Naročito se velika pažnja posvećuje mlađoj populaciji, počev od rođenja, kroz školovanje, stipendiranje, izgradnju parkova, sportskih sadržaja, školskih objekata i sl.

Ovom prilikom Belma Bjelak – Bešlić, majka petero djece istakla je da stanje u državi nije idelano, ali da je lijep osjećaj kada znate da neko misli o natalitetu, o mladim majkama, o budućnosti ove zemlje, barem na ovakav način.

Amra i Nedim Hamzić, dobili su blizance, djevojčicu i dječaka.„Pomoć Općine Novi Grad od izuzetne je važnosti, želim da se zahvalim načelniku, ali i općinskim uposlenicima koji su bili jako ljubazni u cijelom ovom procesu“, izjavio je Nedim.

Među roditeljima koji su dobili treće dijete je i Enela Bilanović. “Prvi put primam ovakvu vrstu pomoći, treća je beba, tako da će novac biti utrošen za njene potrebe”, rekla je Enela

Kako je kazao Tajib Delalić, pored ove vrste podrške porodiljama, Općina Novi Grad jedina je lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja se opredijelila da porodiljama koje nisu zaposlene mjesečno osigura dodatnih po 50 KM tokom godine. Na taj način nastoji se ublažiti velika razlika u naknadi koju primaju zaposlene u odnosu na nezaposlene porodilje.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top