Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Deponija Smiljevići: rješite problem čim prije zbog zdravlja naše djece

Deponija Smiljevići: rješite problem čim prije zbog zdravlja naše djece

Predstavnici savjeta mjesnih zajednica u blizini Gradske deponije i inicijativnog odbora građana okupili su se danas u krugu Sarajavske deponije Smiljevići i još jednom ukazali na problem nesnosnog smrada koji se posljednjih mjeseci širi sa deponije, te su od nadležnih zatražili hitno rješavanje ovog problema.

Munir Gagović, predsjednik Savjeta MZ “Zabrđe” ističe da stanovnici oko deponije više ne mogu živjeti u ovako zagađenom okruženju i da zahtjevaju da se problem hitno riješi, prije svega zbog zdravlja njihove djece.

„U posljednjih dva mjeseca imamo nesnosne smradove i neprijatan miris, koji se širi u naseljima od Stupa do Pofalića, danas smo došli sa namjerom da nas nadležno Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i komunalno preduzeće „Rad“ informišu o tome šta se ovdje dešava“, izjavio je Gaković.

Podsjetio je da su prije dvije godine održali proteste, te da je tada postignut dogovor sa nadležnim, od kojih su ispoštovali samo dvije stavke tj. konzervirali staru i otvorili novu sanitarnu plohu, ali glavni problemi nisu riješeni, a to je prečistač procjednih voda koji se nalazi u krugu deponije i sistem otplinjavanja.

„Mi smo blokirali dovoz otpada na deponiju 2016. godine, jer ništa nije rješeno i sada smo primorani da to ponovimo jer i danas se nismo uspjeli ništa dogovoriti. Još smo saznali da nema novca za rješavanje ovog problema i nama sada preostaje da ponovo blokiramo dovoz otpada na deponiju“, kazao je Gaković.

Stanovnici okolnih naselja nezadovoljni su današnjim sastankom na kojem ništa nije rješeno, a uz to nadležni tvrde da se otpad odlaže na sanitaran način, te da je smrad uobičajen za područje oko deponije.

Naše preduzeće rukovodi deponijom po svim pravilima i ono što je naša nadležnost dobro izvršavamo. Neugodni mirisi su pojačani u ljetnim mjesecima zbog nepovoljnih klimatskih promjena. Da bi se ovaj problem u potpunosti riješio Kanton Sarajevo treba uložiti ogromna sredstva i to će potrajati ako se novac osigura i nekoliko godina“, pojašnjava Selim Babić, direktor KJKP „Rad“.

Fuad Babić, koordinator revitalizacije izgradnje Sarajevske deponije pojasnio je da je krucijalni problem Gradske deponije sistem procjednih voda.

„Postrojenje za tretman procijednih voda neće biti brzo instalisano jer bi to koštalo najmanje 20 miliona maraka. Cijena zavisi o stepenu zagađenja, ako ne odustanemo od dovlačenja svega na ovu deponiju, imamo veliki problem. Ovo je sanitarna deponija i može se odlagati samo kućni otpad iz stanova i ništa više“, naglašava Babić.

Kada su u pitanju procjedne vode, Fuad Babić pojašnjava da su one na Sarajevskoj deponiji jako zagađene. „Mi svakog mjeseca vršimo redovnu kontrolu analize sastava tih procjednih voda. Obzirom da se na deponiju baca sve što se može baciti, ta sama zagađenost voda i njihovo tretiranje je teška. Stupanj zagađenosti će se smanjiti kada se prestane ovdje dovoziti sve i svašta“, rekao je Babić.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com