Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Velika Britanija pozvala na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o genocidu u Mijanmaru

Velika Britanija pozvala na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o genocidu u Mijanmaru

S. Arabija se protivi nedjelovanju Vijeća sigurnosti u Siriji i o palestinskom pitanju [EPA]

Velika Britanija je pozvala na hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) kako bi se raspravljalo o posljednjim dešavanjima u Mijanmaru, gdje su muslimani Arakana izloženi nasilju, javlja Anadolu Agency (AA).

Zasjedanje bi se trebalo održati u srijedu.

Britanski ambasador pri UN-u Matthew Rycroft je putem društvenih medija poručio da su pozvali na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog dešavanja u Arakanu.

“Velika Britanija je pozvala na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se raspravljalo o situaciji u Mijanmaru. Potrebno je konačno razgovarati o problemima koji već dugo vremena traju u Arakanu. Sve strane pozivamo na suzdržanost”, naveo je Rycroft.

Vijeće sigurnosti UN-a još nije izdalo saopćenje u vezi sa planiranim zasjedanjem.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohingya Anita Schug izjavila je u ponedjeljak u Ženevi da je na području Arakana u posljednja tri dana u napadima vojske Mijanmara ubijeno između dvije i tri hiljade muslimana.

UN je u februaru objavio izvještaj u kojem navodi da su pronašli bebe i malu djecu zaklane noževima tokom “operacija čišćenja”. Vlada Mijanmara je tada poručila da su navodi u izvještaju “preuveličani”.

U Mijanmaru većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine oko pet posto stanovništva (oko 2.5 miliona).

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Prema ustavnom uređenju, državne vlasti priznaju samo građane koji se uklapaju u definiciju “domaći”, dok se, s druge strane, ignorišu pripadnici ostalih jezičkih, etničkih i vjerskih manjinskih grupa.

Prema nezvaničnim podacima, diktatorski režim u Mijanmaru do sada je ubio preko 30.000 muslimana, dok većina njih već dugo godina živi u teškim životnim uslovima.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top