Zdravlje

Uzroci bolesti i ljekovita svojstva pojedinih vrsta hrane

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Ko god se ujutru probudi zdravog tijela i duha, a njegova je nafaka osigurana, on je poput onoga koji posjeduje cijeli svijet.“ (prenosi Et-Tirmizi)

Uzroci bolesti
Prvi uzročnik bolesti je zrak. On je neophodan da bi se tijelo održalo izbalansiranim. Sve dok je zrak potpuno čist i dok s njim nisu pomiješani nečistoće, on je nevidljiva zaštita. Svako godišnje doba sa sobom donosi bolesti koje su samo njemu svojstvene. Na primjer, ljeto prouzrokuje nervozu i bolesti vezane za žuč, a otklanja bolesti koje su vezane za hladnoću. Hladan zrak nas jača i poboljšava probavu, dok topao zrak prouzrokuje suprotne efekte.

Drugi uzročnik bolesti su hrana i piće. Hrana se uzima onda kada je potrebna da bi se zaštitilo zdravlje. Znaci koji ukazuju da nam je potrebna hrana su: jačanje čula mirisa, nedostatak pljuvačke u ustima, tamnija mokraća sa jakim mirisom, pojačana želja za hranom. Sve što je suprotno ovome je znak da nam hrana nije potrebna.

„Indijski je običaj da kada žele jesti, prvo se operu, zatim obuku čisto odijelo i namirišu se, a onda se umire i ustegnu od spolnog općenja, pa se tek onda posvete svojoj hrani.“ El-Muveffak Abdul Latif „Čovjek treba jesti hladniju hranu ljeti, a topliju zimi. Pojesti dva obroka odjednom je štetno. Također je štetna i vježba odmah poslije jela, dok je najbolja vježa prije jela, kao što je najgora vježba odmah poslije jela. Topla hrana treba biti izbalansirana sa hladnom, slatka sa kiselom, masnoća sa soli, i kiselina sa masnoćom.“ Hrana koja je pretjerano kisela ubrzava starenje. Ustručavanje od hrane kad smo zdravi je isto kao i miješanje nekoliko vrsta hrane kada nismo zdravi. Treba izbjegavati hranu i piće koje nije bilo pokriveno i zaštićeno. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Pokrijte svoje posude i stavite zatvarače na flaše, jer u godini doista postoji noć kada zaraza silazi i zaustavlja se u svakoj nepokrivenoj posudi.“

Ali Ibe El-Husejn inb Vafid je rekao: „ Allah je svu medicinu stavio u pola ajeta kada je rekao: ‘Jedite i pijte, ali ne pretjerujte.’“ (El-E’araf: 31)
Treći uzročnik bolesti je kretanje i odmor. „Kretanje prouzrokuje toplotu tijela i obrnuto.“ Hipokrat je rekao: „ Održavanje dobrog zdravlja zavisi od umjerenog rada, kao i izbjegavanja pretjeranog jela i pića.“ Vježbanje je najbolji način zaštite dobrog zdravlja. Njbolje vrijeme za vježbu je ono kada hrana napusti naš stomak, to je otprilike pet ili šest sati nakon jela.

Četvrti uzročnik bolesti je emocionalno ‘kretanje’ i odmor, kao što se dešava u slučaju radosti, tuge, srdžbe, srama, zabrinutosti. Davud, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Tuga za jedan sat postara čovjeka za jednu godinu.“

Peti uzročnik bolesti je budnost i spavanje. San čini tijelo toplim iznutra, a hladnim izvana. To možemo uočiti iz činjenice – da onaj ko spava treba pokrivač. Kada smo budni, događa se potpuno suprotna stvar. Najbolje vrijeme za spavanje je kada je hrana već prerađena. Mudro i po sunnetu Poslaniaka alejhi sselam je leći na desnu stranu.

Šesti uzročnik bolesti su uzimanje i ustezanje. Balans između navedenog štiti zdravlje.
„Svakoga treba liječiti biljkama iz njegove domovine“ Hipokrat

HRANA I NJENA LJEKOVITA SVOJSTVA

ALOJA (Subejr)
Miješanje aloje sa ostalim lijekovima otklanja njihove eventualne negativne efekte. Aloja se koristi za liječenje oteklih očnih kapaka, jetre, žutice i stomačnih plikova.

ANISOVO SJEME (Anis)
Anisovo sjeme ublažava interne probleme, zaustavlja puštanje vjetrova, olakšava oticanje krvi prilikom mjesečnog ciklusa, poboljšava dotok mlijeka tokom trudnoće, povećava broj spermatozoida, otklanja posljedice trovanja.

BADEM (Levz – Prunus amygdalis)
„Slatki badem liječi kašalj. Gorki badem uništava kamenac.“ Kada su Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ponudili jelom od ječma i badema, on ga je odbio govoreći: „ Ovo je hrana nasilnika i onih koji će doći poslije mene.“

BANANE (Mevz)
Prenosi se da je Alija, radijallahu anhu, rekao: „Poštujte palmino drvo jer je ono zaista stvoreno od iste zemlje od koje je stvoren Adem, sallallahu alejhi ve sellem.“

BOSILJAK SLATKI (Rejhan)
Aroma bosiljka jača srce. Bosiljkom poprskana voda nas uspavljuje.

JABUKE (Tuffah)
Ovo voće sadrži vlagu koja je korisna. Jabuka jača srce, a sirup od jabuke jača naše tjelesne funkcije pa je poznata izreka „Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van.“

JAJA (Bejda)
Kokošija jaja su najbolja. Mehko kuhano jaje je bolje od tvrdo kuhanog jajeta. Tvrdo kuhano jaje prouzrokuje puštanje vjetrova. Bjelance, ili krema koja ga sadrži, će nam pomoći da saniramo opekotine koje su nastale od prevelike izloženosti Suncu; također će spriječiti nastajanje ožiljaka. Mehko kuhano jaje je dobro protiv bolova u grudima, kašlja, krvarenja i promuklosti. Jaja djeluju kao afrodizijak.

KAFA (Bun)
„Kafa je dobra protiv dizenterije i upale crijeva. Kaže se da kafa daje mudrost, te je treba koristiti sa posebnom pažnjom.“

KOLAČI (Halva)
Kolači, napravljeni od šećera, ublažavaju bolove u grlu, a korisni su protiv kašlja. „Sa kolačima napravljenim od meda ne može se ništa porediti. Oni su najblji protiv flegmatičnosti.“ Kolač koji sadrži puter i hurme je veoma dobar za one koji imaju problema sa slezenom, pate od tuberkuloze, ili osjećaju jaku groznicu.

LIMUN (Limun)
Pomiješan sa šećerom, limun, štiti zdravlje i stimuliše apetit. Pijenje soka od limuna zaustavlja mučninu i povraćanje.
Ljubičica (Benefsedž – Viola odarata)
Miris ljubičice otklanja glavobolju. Pijenje čaja od ove biljke otklanja bolove u stomaku i liječi upalu sluzne opne.

Zdravlje je kruna na glavama zdravih čiju vrijednost znaju cijeniti samo bolesni,“ rekao je Davud sallallahu alejhi ve sellem.
Pjesnik El-Džahiz je rekao:
„Život će biti slađi ako sretneš učenog čovjeka: a samo oni koji su učeni prepoznaju vrijednost znanja. Nema lijeka koji će izliječiti onoga Koji je zaražen zavisnošću: Nema ljekara koji će izliječiti onoga Koji je zaražen ohološću.“

Literatura: Dželaluddin Abdurrahman Es-Sujuti „ Vjerovjesnikova medicina“

Za Akos.ba pripremila: Ilma Tajar

Povezani članci

Back to top button