Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Uz dobar plan, proljetno čišćenje jednostavan je posao

Uz dobar plan, proljetno čišćenje jednostavan je posao

Posao je dobro rasporediti na nekoliko dana. Prvi korak neka bude rješavanje nepotrebnih stvari koje su se od posljednje generalke nakupile u domu. Budite nemilosrdni i riješite se svega što vam ne treba – poklonite, bacite ili reciklirajte. Nepotrebne stvari zagušuju prostor i oduzimaju mu energiju. Kad je prostor raščišćen, lakše je pospremati.

Zamjenite zimsku s laganijom odjećom u ormarima i još jednom pregledajte komade koje niste nosili godinu-dvije. Odustanite od njihovog čuvanja u svom ormaru.

Presložite stvari u kuhinjskim elementima, u ostavi, ormarima. Unutrašnjost prebrišite vlažnom krpom namočenom u bijelo sirće. Detaljno operite frižider i pećnicu. Izbjegavajte hemijska sredstva gdje je god to moguće, a ako ih koristite dobro isperite vodom.

Oprašite paučinu. Pomaknite namještaj, prebrišite podove, a tepihe, ako je moguće, stavite van i dobro ih “isklofajte”. Nemate li takvu mogućnost, tepihe dobro izribajte. Opet je tu odlično sirće.

Ne zaboravite oprati jastuke, jorgane i deke, prozračiti madrace. Neka se zrače za toplog, ugodnog dana, ali ne na izravnom suncu.

Veliki posao je pranje prozora i stolarije. Valja izbjegavati pranje prozora dok u njih tuče sunce. Rolete ili grilje prebrišite vlažnom krpom. Skinite zavjese i operite ih, a onda još vlažne odmah objesite, tako se izbjegava njihovo peglanje.

Odvojite vrijeme za čišćenje radijatora. Pri čišćenju rebrastih radijatora može pomoći usisavač ili fen za kosu. Lustere i plafonjere s vremena na vrijeme je dobro skinuti i temeljito očistiti. Čistite li ih obješene, radite to sa suhom krpom.

Tokom generalke u kupatilu posebnu pažnju obratiti na detalje koje se obično zaboravljaju – starom četkicom za zube očistite fuge.

I kad je posao gotov, stavite u vazu stručak proljetnog cvijeća.

dom i vrt

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top