Liderstvo i menadžment

Savjeti za podizanje samopouzdanja: Razmišljaj direktno

U prethodnim poglavljima smo dovršili sve u vezi s osnovnim dijelovima koji su potrebni za održavanje samopouzdanja. U ovom posljednjem poglavalju ćemo dodati listu općih savjeta koji će vam pomoći da održite samopouzdanje. Savjeti koji će biti navedeni su oni savjeti koji se ne uklapaju niti u jedno od prethodnih poglavlja, ali su ipak vrlo korisni.

Razmišljaj direktno

Ljudski um je takav da, ako ga ne kontroliramo naše misli, počnemo da negativno razmišljamo. Možda nas šejtan tako pokušava baciti u očaj. U svakom slučaju, neaktivan um je opasan i obično osjetljiv na negativne obrasce mišljenja. Način da to prevaziđemo je da pratimo naše misli i upravljamo njima. Vodite dnevnik za misli koje vam prolaze kroz glavu. Označite ih kao pozitivne ili negativne. Uporedite količinu pozitivnih i negativnih misli i identifikujte njihove uzroke.

Kada se udaljite od vaših obrazaca mišljenja i njihovih pokretačkih goriva, slijedeći korak je da zamjenite negativne misli sa pozitivnim. Ako ti tvoj razum kaže da ti Allah nikada neće oprostiti, potsjeti se da Allah prašta svakome ko se iskreno pokaje. Ako misliš da nikada nećeš biti uspješan u živitu, prisjeti se da Allah upravlja sudbinom i da ti On može na čudesne načine pomoći da uspiješ.

Napravi listu svih pozitivnih misli i prisjeti ih se svakodnevno. Za uobičajene negativne misli, napiši pozitivne odgovore i sjeti ih se svaki put kada ti negativne misli navale kroz um.

Također pomaže i to da se pogledaš u ogledalu i pričaš o sebi sa samopouzdanjem. Allahova je milost to što nismo odgovorni za misli koje nam se javljaju u glavi, ali smo odgovorni za misli koje prihvatimo i po njima postupamo. Budi aktivni mislilac i ne ostavljaj prostora šejtanskim došaptavanjima.

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button