Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Univerzitet u Sarajevu: Promovisano 26 magistara i magistrica ERMA-e

Univerzitet u Sarajevu: Promovisano 26 magistara i magistrica ERMA-e

ERMA studij je do danas završilo preko 400 studenata i studentica, većinom iz regiona jugoistočne Evrope, Evropske unije, ali i šire. Studenti će dobiti dvojnu diplomu, od Univerziteta u Sarajevu i od Univerziteta u Bolonji  Na Univerzitetu u Sarajevu promovisano je 26 magistara i magistrica 15. generacije Evropskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA). Ovom prilikom je također inaugurirana nova generacija studenata ovog izuzetno cijenjenog master programa, prenosi Anadolu Agency.

Ceremoniju su otvorili prof. dr. Aida Hodžić, prorektorica Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Stefano Bianchini, prorektor Univerziteta u Bolonji i kodirektor ERMA studija, Jan Snaidauf, predstavnik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ilaria Ragnoni, predstavnica Ambasade Republike Italije u BiH, prof. dr. Nina Belyaeva, predstavnica akademskog osoblja ERMA studija, a prisutnima su se obratili i predstavnica studenata generacije akademske 2006/2007. Lejla Mamut, kao i predstavnici generacije akademske 2015/2016. godine Deneš Varga i Bojana Mikanović.

ERMA studij je do danas završilo preko 400 studenata i studentica, većinom iz regiona jugoistočne Evrope, Evropske unije, ali i šire. Studenti će dobiti dvojnu diplomu, od Univerziteta u Sarajevu i od Univerziteta u Bolonji, saopćeno je iz UNSA.

Događaju koji je održan na Univerzitetu u Sarajevu prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih diplomata, univerzitetskih profesora, bivših i budućih studenata/tica ERMA programa, te njihovi prijatelji, članovi porodice i drugi.

ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije. Od 2000. godine, ERMA program finansira Evropska unija iz sredstava Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava – EIDHR i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije kroz svoje DGCS-UTL urede. Već tri godine finansiranje od strane EU vrši se preko mreže Global Campus administriran od strane Evropskog interuniverzitetskog Centra za ljudska prava i demokratizaciju u Veneciji (EIUC). Ukupna vrijednost dodijeljenih finansijskih sredstava za ovaj program do sada iznosi preko 7,5 miliona eura.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top