Liderstvo i menadžment

Pet lekcija koje sam naučio tokom studiranja: Život je mnogo više od onoga što se nalazi u knjigama

 Nakon četiri godine fakulteta, mislim da sam mnogo naučio. Barem se nadam, jer studiranje nije bilo jeftino.

Mnogo sam se okoristio od predavanja kojima sam prisustvovao na univerzitetu. Istovremeno, mislim da sam naučio mnoge vrijedne lekcije iz iskustava koje sam proživio van četiri zida učionice. Čak mi se čini da sam mnogo više naučio van škole, nego unutar nje. Pa koje su to neke stvari koje sam naučio?

Nabrojat ću ih samo 5, mada ih ima mnogo više:

  • Život je mnogo više od onoga što se može naučiti u školskim knjigama. Kako kažu, teorija je jedno, a praksa drugo. Tek nakon završetka školovanja, započinje pravi život. Pitanje je koliko smo spremni ili nespremni za izazove koji nas očekuju?
  • Svaki čovjek je posebna individua. Jedan isti problem se može manifestovati na različite načine u životima različitih ljudi. Teško je pronaći jedno rješenje koje je prikladno za sve situacije, jer mnoga pitanja nemaju lake odgovore. Stoga je potrebno voditi računa o talentima i sposobnostima koje nam je Uzvišeni podario, te cijeniti doprinos koji čine drugi ljudi.
  • Uvijek postoji nada. Čak i u najtamnijim trenucima, postoji zrno nade. Čovjekova prošlost ne određuje njegovu budućnost i sudbinu. Uvijek postoji prilika za pokajanjem i popravkom, dodatnim ispitnim rokom. Uvijek postoji prilika da budemo bolji.
  • Situacije treba sagledati iz više uglova. Svaka priča sadrži mnogo više elemenata, nego ih možemo spaziti na prvi pogled. To se posebno odnosi na druge ljude, i način na koji ih doživljavamo. Prvi utisak nas često zavara, a mnogi ljudi o kojima smo imali loše mišljenje mogu u stvari biti veoma čestiti insani.
  • Više nisam dijete. Ovu lekciju sam kasno naučio. Trebao sam je naučiti još u pubertetu, ali kako kažu, bolje ikad nego nikad. Ja sam odrastao čovjek, što znači odgovoran za ono što govorim, radim, mislim o sebi i drugima (ljudskim bićima i drugim stvorenjima).

To su neke stvari koje sam naučio tokom studiranja. Da li su me one učinile boljom osobom? Nadam se da jesu.

U suprotnom, nisam ništa naučio.

Preveo: Nedim Botić

Autor: Ejmen Azlan

minber.ba

Povezani članci

Back to top button