Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > IZ u BiH zahtijeva od Narodne skupštine RS da poništi odluku od dodjeli priznanja ratnim zločincima

IZ u BiH zahtijeva od Narodne skupštine RS da poništi odluku od dodjeli priznanja ratnim zločincima

Ukoliko Skupština RS ne poništi odluku o priznanjima ratnim zločincima, zahtijevamo od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da on to učini, kaže se u zajedničkoj izjavi

 U zajedničkoj izjavi nakon današnje vanredne sjednice Vijeće muftija i Rijaset Islamske zajednice u BiH pozvali su Narodnu skupštinu Republike Srpske da, u interesu mira i suživota, poništi odluku o dodijeli priznanja počiniocima ratnih zločina tokom proteklog rata u BiH Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku, javlja Anadolu Agency (AA).

U izjavi koju je javnosti predočio Rifat Fetić, šef Kancelarije reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, naglašava se da odluka NS RS da dodijeli priznanja počiniocima najtežih ratnih zločina predstavlja institucionalno izrugivanje vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka, te brutalan atak na Okvirni mirovni sporazum za BiH.

“Ukoliko Skupština RS ne poništi odluku o priznanjima ratnim zločincima, zahtijevamo od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da on to učini. Od državnih i političkih institucija BiH, Vlade Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve, kao i od međunarodnih asocijacija za ljudska prava očekujemo da se, u svom opredjeljenju za pravdu, mir i suživot, dobrosusjedske odnose i dijalog između Hrvata, Srba i Bošnjaka, oglase o veličanju ratnih zločinaca odlukama NS RS“, kaže se, uz ostalo, u zajedničkoj izjavi.

Vijeće muftija i Rijaset IZ u BiH pozdravili su odluku OSCE-a u BiH da vrati povelju koju mu je dodijelila NS RS, te pozivaju druge diplomate, koje su prisustvovale sjednici na kojoj su dodijeljena priznanja ratnim zločincima, da upute javno izvinjenje žrtvama zločina i genocida.

Naglašava se da će IZ u BiH o položaju Bošnjaka u entitetu RS uputiti promemoriju svim relevantnim međunarodnim institucijama i organizacijama.

Navodi se da je vanredna sjednica Vijeća muftija i Rijaseta IZ u BiH sazvana je zbog zabrinutosti za položaj muslimana Bošnjaka u RS-u, zbog počinjenog genocida i njegovog negiranja, zbog ubijenih imama i više od šesto srušenih džamija, zbog nedavnog održavanja referenduma danu RS kojim je prekršena odluka Ustavnog suda BiH, zbog majorizacije u NS RS i posebno zbog posljednje odluke o odlikovanju ratnih zločinaca.

Na svečanoj sjednici NS RS povodom obilježavanja 25 godina od početka njenog rada, koja je održana 24. oktobra, dodijeljene su povelje i zahvalnice zaslužnim pojedincima, organizacijama i institucijama. Među dobitnicima su bili pred Haškim tribunalom osuđeni ratni zločinci Krajišnik, Plavšić i Karadžić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top