Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Učit će bosanski jezik: Bošnjački đaci iz Zvornika sutra kreću na nastavu

Učit će bosanski jezik: Bošnjački đaci iz Zvornika sutra kreću na nastavu

Bošnjačka djeca u područnom odjeljenju u Diviču kod Zvornika sutra će krenuti u školu, nakon što je postignut dogovor da izučavaju nacionalnu grupu predmeta, ukljućujući i bosanski jezik, potvrdio je Feni poslanik Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić (SDA). – Na današnjem sastanku smo razriješili nekoliko dilema koje su unosile sumnju među prosvjetim kadrom i roditeljima. Tako da će djeca sutra krenuti u školu i izučavat će se grupa nacionaih predmeta, uključujući i bosanski jezik. Radit će po nacionalnom planu i programu Tuzlanskog kantona – precizirao je Čivić.

Bošnjački učenici će i dalje, kako je naveo, učiti bosanski jezik, ali se konstatira, u školski dnevnik i đačka dokumenta još se ne upisuje naziv tog jezika.

Međutim, smatra da će se to pitanje rješavati.

U dnevnicima će, kaže, ta rubrika ostati nepopunjena, ali napominje da je u prošloj školskoj godini bosanski jezik bio upisan u dokumenta u većini škola.

– Danas su roditelji bošnjačke djece u Diviču potpisali i punomoć za pravno zastupanje advokatskog tima s Nedimom Ademovićem na čelu i paralelno ćemo voditi i taj proces kada je u pitanju pravo na korištenje bosanskog jezika – dodao je Čivić.

Izrazio je žaljenje jer ni danas, kada je počela nova školska godina u RS-u, bošnjačka djeca iz Vrabanjaca kod Kotor-Varoši nisu krenula na nastavu u matičnu školu u tom mjestu, naglašavajući da se i njihov problem, kao i druge bošnjačke djece u RS-u, mora riješiti.

Umjesto u školu u Vrbanjcima, sedamdesetoro bošnjačke djece će 5. septembra ponovo, kao i prošle školske godine, na istruktivnu nastavu u Hanifiće, koje izvode nastavnici iz Osnovne škole „Prvi mart“ Jelah.

-Mi u Diviču nismo željeli da nas protjeraju iz škola, iz obrazovnog sistema i s ovog prostora, tako što će djeca ići na instruktivnu nastavu u druga mjesta – naveo je Čivić ističući da će se uskoro održati sastanak s roditeljima bošnjačke djece koja u RS-u pohađaju instruktivnu, a ne redovnu nastavu da bi se vratili u obrazovni sistem ovog entiteta.

Borit će se, kaže, protiv diskiminacije, a za poštivanje zakona o obrazovanju i bosanski jezik, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH.

Čivić naglašava da Bošnjaci žive u entitetu RS, čiji su porezni obveznici, i moraju imati ista prava kao i svi drugi građani.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top