Vijesti iz zemlje

Zvornik: Položen kamen-temeljac za kulu u Skočiću

U Zvorniku je upriličena svečanost povodom polaganja kamen-temeljca za begovsku kulu u Skočiću. 

Programu je prisustvovao izaslanik Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Asmir Neimarlija, rukovodilac odjela za projekte Vakufske direkcije, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović, lokalni imam Ahmet-ef. Memić, kao i pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglia Edina Ramića Nisvet Mujanović.

Domaćini su se ovom prilikom zahvalili svima na podršci, a posebno Mustafa-ef. Muharemoviću, predsjedniku Izvršnog odbora (IO) MIZ Zvornik.

Prema dostupnim izvorima, kulu u Skočiću sagradio je početkom 19. stoljeća Smail-beg Begzadić. Osim kule, u zidom opasanom dvorištu nalazio se i odžak, a pored i druga kula i česma. Ove dvije zgrade propale su 1898. ili 1899. godine. Gornji spratovi su služili za stanovanje, a donji za odbranu. Begzadići su u to vrijeme bili veliki zemljoposjednici, a prenosi se da su imali posjede i s druge strane Drine.

Kula je bila zapaljena 1942. godine zajedno s naseljem. Nakon Drugog svjetskog rata nije dovoljno održavana, pa su mještani odnosili kamenje za svoje potrebe. Potpuno je srušena 1992. godine.

Islamska zajednica će podržati inicijativu da se kula obnovi i bude dio ponude vjerskog turizma zajedno s drugim znamenitostima na području Zvornika.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button