Vijesti iz zemlje

Godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH: Na Kovačima položeno cvijeće najboljim sinovima BiH

Odavanje počasti šehidima i poginulim borcima ARBiH bit će upriličeno i na mezarjima Alipašina džamija i Stadion te polaganjem cvijeća na Spomen obilježju ubijenoj djeci Sarajeva, te grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko. Centralna manifestacija obilježavanja godišnjice bit će održana večeras u Memorijalnom kompleksu Kovači  Intoniranjem himne, učenjem Fatihe i polaganjem vijenaca na Šehidskom mezarju Kovači obilježena je 24. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Brojne delegacije i bivši saborci položili su vijence i odali počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH. Odavanje počasti bit će upriličeno i na mezarjima Alipašina džamija i Stadion te polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva, te grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko. Centralna manifestacija obilježavanja bit će održana večeras u Memorijalnom kompleksu Kovači.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je poručio da je danas jedan od najznačajnijih dana za historiju BiH, Kanton Sarajevo, ali i odbranu BiH.

“Dana kada je prije 24 godine formiran Prvi korpus Armije RBiH. Ovaj korpus je za slobodu ovog grada i ove zemlje dao 6.585 boraca, 472 Zlatna ljiljiana. Jedna historija koja je zadivila cijeli svijet. Slavna armija koja se oduprela trećoj sili svijeta. S ponosom slavimo našu pobjedu”, istakao je Fišo.

Naglasio je da su u odbranu BiH stali momci u patikama, najbolji sinovi ove zemlje.

“Večeras ćemo prezentovati abecedu odbrane BiH. Da mladi uz bukvar, kada uče slova, uče i historiju slavne odbrane BiH”, pojasnio je Fišo.

Bivši komandant Prvog korpusa Nedžad Ajnadžić poručio je da je riječ o slavnoj, časnoj i ponosnoj armiji koja je branila Sarajevo i BiH.

“Ono što želim posebno poručiti jeste da trebamo biti ponosni na ono što je radio Prvi korpus, jer nismo bili isti kao i oni drugi. Čuvali smo multietnički prostor, multikulturalnost, nismo rušili crkve, mi smo ih čuvali. Sarajevo i Bosno i Hercegovino, branioci te vole”, poručio je Ajnadžić.

Istakao je da se Prvog korpusa trebamo sjećati po mnogo čemu.

“Prvi korpus Armije RBiH je jedna od najvećih formacija u Armiji RBiH. To je formacija koja je u svom sastavu imala 27 brigada. To je korpus koji je u vrlo teškim uslovima iz izvršavao odbrambene zadatke prema svom narodu i državi”, pojasnio je Ajnadžić.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo Elvis Sudar bio je pripadnik Prvog korpusa Armije RBiH, a ranjen je 1994, kada je imao 28 godina.

“Za mene je biti pripadnik Korpusa značilo odbranu zemlje od agresora. To su moralni aspekti. To sam uradio bez razmišljanja i stavio sam se na raspolaganje Armiji RBiH”, ispričao je Sudar.

Prema njegovim riječima, kako vrijeme odmiče, bivši borci, šehidske porodice su na marginama.

“Kada smo se borili sa puškom u ruci nismo razmišljali o tim stvarima. Samo smo razmišljali da omogućimo bolji život. Danas u miru nama i dalje predstoji borba, da zaposlimo našu djecu, ali i mnoge druge stvari”, poručio je Sudar.

Prvi predsjednik HVO-a Sarajevo Marinko Pejić koji je bio u sklopu Prvog korpusa kazao je da je njihova dužnost da svake godine obilježe ovakve godišnjice i sjete se branitelja koji su izgubili svoje živote u borbi za slobodu grada i BiH.

“Svake godine nas je, nažalost, sve manje i manje. Dosta umire”, poručio je Pejić.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button