Vijesti iz zemlje

U haremu Alipašine džamije ukopan Zejd Dukmenić

Uz prisustvo više stotina građana, saboraca, rodbine i prijatelja, u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu danas je klanjana dženaza i obavljen ukop Zejda Dukmenića, istaknutog bh. sportiste i nekadašnjeg predsjednika Taekwondo saveza BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Dukmenić je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio komandir čete vojne policije “Crni labudovi”, elitne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dženazu je predvodio Harun ef. Hodžić, imam i hatib ratne džamije na Igmanu, demobilisani major Armije BiH te dugogodišnji prijatelj i saborac Zejda Turkmenića, a dovu nakon ukopa je proučio muderis Nezim ef. Halilović.

Dženazi i ukopu prisustvovali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjednik Stranke Demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, brojni članovi Udruženja boraca “Crni labudovi”… Od Dukmenića su se danas oprostili brojni saborci i sugrađani, kao i njegova porodica. Dženazi su prisustvovali i Dukmenićevi sinovi Isa i Jahja.

“Pripala mi je čast da kao imam predvodim dženazu. S puno emocija, puno bola i tuge ispraćamo velikog čovjeka”, kazao je imam Hodžić.

Naglasivši kako je Zejd bio pratilac prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, Hodžić je istakao kako mu je drago je Zejd ukopan u haremu Ali-pašine džamije, pored nedavno preminulog generala Huseina Tursunovića te brojnih drugih velikana koji su obilježili historiju Bosne i Hercegovine.

Hodžić je podsjetio kako Zejd nije rođen u BiH niti je rođen kao Bošnjak, odnosno musliman. Kako je istakao, on je čovjek koji je s velikom ljubavlju došao u BiH da brani ovu zemlju.

Avdo Subašić, predsjednik Udruženja boraca “Crni labudovi”, također blizak prijatelj Dukmenića, kazao je novinaru AA kako je Zejd bio ljudska gromada i veliki bosanski patriota.

“Zejda sam poznavao od početka 90-ih godina. Bio je to čovjek koji je imao dušu, čovjek koji je bio okružen samo prijateljima i uvijek je širio pozitivnu energiju”, kazao je Subašić, te dodao: “Ono što je vrlo značajno je da je bio pravi prijatelj Bosne i Hercegovine. Dobrovoljno je došao iz Njemačke, tamo ostavio vrlo konforan život i odlučio da se bori za ovu zemlju. Nekoliko puta je ranjavan.”

U najkraćem, prijatelji, saborci i poznanici Zejda Dukmenića ističu kako je bio čovjek za primjer, veliki borac, patriota i čovjek od koga se mnogo toga moglo naučiti. Dukmenić je, prema zahtjevu reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, ukopan u haremu Ali-pašine džamije.

Dukmenić je rođen 2. jula 1964. godine u Osijeku u Hrvatskoj, a preminuo je 11. februara, u noći s ponedjeljka na utorak nakon kratke i teške bolesti. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

U dugogodišnjoj sportskoj karijeri bio je višestruki prvak Njemačke i bivše Jugoslavije u taekwondou. U uspješnoj trenerskoj karijeri obavljao je dužnosti selektora taekwondo reprezentacije BiH od 1996. do 2004. godine, a najbolje bh. taekwondoiste predvodio je na više od 60 najvećih međunarodnih takmičenja, svjetskim, evropskim i balkanskim prvenstvima. Jedan je od osnivača Taekwondo saveza BiH, u kojem dugi niz godina bio predsjednik.

Dukmenić je bio i osnivač Teakwondo akademije koja nosi njegovo ime, u kojoj je tokom više od dvije decenije rada podigao i trenirao brojne vrhunske taekwondiste u BiH i bio jedan od najzaslužnijih za razvoj ovog sporta.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button