Zanimljivosti

Turska: Mladunčad ugrožene zelene morske kornjače ispunila plažu u Adani

Većina ovih stvorenja iz distrikta Karatas prvi put se susrela s vodama Sredozemnog mora

Mladunčad ugrožene zelene morske kornjače ispunila su u velikom broju pješčanu plažu na obali Sredozemnog mora, u turskoj pokrajini Adana, javlja Anadolu Agency (AA).

Većina ovih stvorenja iz distrikta Karatas prvi put se susrela s vodama Sredozemnog mora, a taj trenutak zabilježio je fotoreporter AA. Inače, u Turskoj godišnje u morske vode bude pušteno na stotine hiljada mladunčadi morske kornjače s ciljem očuvanja vrste.

Kornjače pripadaju porodici morskih kornjača nazvanih glavata želva (Caretta caretta) koja su jedini gmazovi koji naseljavaju Sredozemno more. Također se mogu sresti širom svijeta u svim tropskim i suptropskim morima.

Najveća gnijezdilišta ove vrste u Mediteranu su na grčkoj, turskoj i kiparskoj obali, a nešto manja na libijskoj, sirijskoj, izraelskoj, egipatskoj i tunižanskoj.

Brojne plaže na kojima ova vrsta kornjače polaže jaja ugrožene su porastom nivoa mora i ljudskim djelovanjem.

Uz to, porast temperatura utiče na polnu raspodjelu mladunčadi. Istraživanje iz 2018. godine provedeno na Velikom koraljnom grebenu pokazalo je da je na toplijim sjevernim plažama, koje su dom jednoj od najvećih populacija glavate želve, 99 posto mladunčadi bilo ženskog pola.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button