Zanimljivosti

Ismail Sandikci svakodnevno hrani vjeverice u istanbulskom parku Emirgan

Priča o neobičnom prijateljstvu započela je prije osam godina kada je Sandikci šetao parkom

Ismail Sandikci posljednjih osam godina gotovo svakodnevno hrani vjeverice u istanbulskom parku Emirgan, javlja Anadolu.

Priča o neobičnom prijateljstvu započela je prije osam godina kada je Sandikci šetao parkom. Tada je primijetio da mu je jedna od vjeverica prišla nakon što je ostavio lješnjake u travi.

Otad im redovno donosi omiljenu hranu poput lješnjaka, oraha, kikirikija i badema koju nerijetko jedu iz njegovih ruku.

Vremenom je Sandikci počeo razlikovati vjeverice po boji, spolu, obliku uha i repa, veličini i ponašanju, a nekima od njih je dao i imena, kao što su Sapsik, Badem, Poncik i Coco.

Izlazak u park i hranjenje vjeverica Sandikciju je postala “terapija” nakon uvođenja policijskog časa tokom perioda pandemije koronavirusa. Redovan izlazak mu je bio omogućen nakon što se obratio opštini i dobio dozvolu za hranjenje divljih životinja.

Sandikci je za AA govorio o svojoj ljubavi prema vjevericama, istakavši da ih obilazi svakodnevno i donosi oko dva kilograma orašastih plodova.

Objasnio je da su vjeverice trenutno u periodu razmnožavanja i da majke koje hrane svoju mladunčad skupljaju plodove i zakopavaju ih u zemlju, kako bi hranu imali za kasnije.

“Da mi je iko rekao da ću provoditi tri, četiri sata dnevno sa vjevericama, nasmijao bih se. To izaziva ovisnost, osjećam se nepotpuno kada ne dođem ovdje”, rekao je Sandikci, koji se brine o desetak vjeverica.

Upozorio je da posjetioci ne bi trebali hraniti vjeverice koje vide u šumarku proizvodima kao što su torte, čokolade i peciva.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button