Zanimljivosti

Istraživanje: Kako prepoznati kvalitetnu čokoladu?

Stručnjaci su pronašli nekoliko savjeta koji će pomoći u razlikovanju kvalitetne od nekvalitetne čokolade.

Profesorica sa Odsjeka za tehnologiju namirnica na turskom Univerzitetu Celal Bayar uOzlem Tokusoglu kazala je kako će se kvalitetna čokolada početi topiti ako je nekoliko sekundi držimo u ruci, a razlog tome je činjenica da se kakao maslac topi na 34 stepena Celzijusa.

“Kvalitetna čokolada će se početi topiti veoma brzo. To pokazuje da je korištena velika količina kakao maslaca. Ovaj maslac je jedina vrsta masti koja se topi ukoliko dođe u kontakt s tijelom. Čak i zvuk koji se čuje kada se čokolada lomi pokazuje njen kvalitet. Naime, kvalitetna čokolada ima jak zvuk. To je sve zbog kristala koji se nalaze u kakao maslacu. Bitter čokolade proizvode jak zvuk kada se lome, dok to nije slučaj sa mliječnim i bijelim čokoladama”, upozorila je Tokusoglu.

Čokolada je uvijek bila namirnica rado viđena na različitim proslavama, ali mnogima nije potreban poseban razlog da bi uživali u ovoj slasnoj namirnici. Međutim, veoma je teško razlikovati kvalitetnu od nekvalitetne čokolade. Zbog toga je uvijek potrebno pročitati deklaraciju koja je napisana na samom pakovanju.

“Mnoge čokolade sadrže štetne sastojke poput trans masti, kukuruznog sirupa, vještačkih sladila, mononatrijum glutaminata (MSG) kao i različitih stabilizatora” smatra Tokusoglu.

“Kako su istraživanja pokazala čokolade koje su prošle sve procese kontrole mogu se skladištiti na sobnoj temperaturi, 18 do 22 stepeni Celzijusa, u frižideru na oko četiri stepena Celzijusa bez da ‘pobijeli’. Rok trajanja jedne industrijski proizvedene čokolade obično varira između devet i 12 mjeseci. Ovaj rok se mijenja zavisno od količine aditiva dodanih u nju kao i količine glukoze i kukuruznog sirupa. U domaćim i gurmanskim čokoladama udjel šećera je veoma mali. Zbog toga najkvalitetnije čokolade ne mogu trajati više od nekoliko sedmica”, rekla je Tokusoglu.

Kvalitetna čokolada ima ujednačen miris dodataka kao što su voće, karamela i drugi i ne ostavlja okus masti u ustima i ne lijepi se. Ukoliko čokolada u ustima ostavlja trag masti, to znači da je u nju dodano biljno ulje, piše Anadolu Agency.

Udio kakao maslaca u kvalitetnim čokoladama je između 50 i 70 posto, a količina šećera ne prelazi 30 posto.

Akos.ba

Povezani članci