Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Traže naknade: Porodilje dječjim kolicima blokirale saobraćaj u Zenici

Traže naknade: Porodilje dječjim kolicima blokirale saobraćaj u Zenici

Porodilje su posljednju naknadu dobile u augustu, a na mirni protest su izlazile u nekoliko navrata

  – Blizu 50 porodilja iz Zeničko-dobojskog kantona protestvovalo je danas ispred zgrade Vlade ovog kantona, tražeći isplatu porodiljskih naknada, javlja Anadolu Agency (AA).

Porodilje su posljednju naknadu dobile u augustu, a na mirni protest su izlazile u nekoliko navrata.

Nejra Nišić, porodilja iz Zenice ima bebu od sedam mjeseci, a danas je izašla na ulicu kako bi tražila svoja prava. 

“Kasne nam sa uplatom četvrti mjesec, dobili smo uplatu dva mjeseca prije izbora i nakon toga ništa. Ne javljaju nam se na telefone, ne odgovaraju na mailove, ništa, ovo je stvarno sramota. Teško nam je živjeti bez naknada, treba obezbijediti pelene, maramice, hapice za bebe. Teško je, a mi najbolje znamo kako je to”, izjavila je Nišić.

Nermina Šatrović je došla iz Visokog kako bi pružila podršku porodiljama.

“Imam bebu od četiri mjeseca i dosad sam primila samo jednu naknadu. Došla sam da podržim ove majke, ovdje sam stigla iz Visokog. Teško je obezbijediti sve, moja beba se hranila na hapicu koja je jako skupa, a teško je obezbijediti i pelene i maramice. Žao mi je beba koje su na ovoj hladnoći, dok su gospoda u toplim kancelarijama i udobnim foteljama”, rekla je Šatrović.

Porodilje su tražile da razgovaraju sa nadležnima. Obratila im se ministrica finansija Sabina Heljić, a porodilje su tražile i razgovor sa premijerom ZDK Munibom Husejnagićem, koji je na putu.

“Zbog tendera za kredit koji je trebao biti uplaćen u visini od 11 miliona KM prošle sedmice, taj kredit nije realizovan, a ovim kreditom su se trebale isplatiti naknade za određene kategorije. Punjenje budžeta kantona ide jako loše, ispunili smo oko 70 posto, a nama samo za plaće i tople obroke treba minimalno 72 posto. Vlada ZDK radi sve kako bismo našli neka vandredna sredstva za isplatu i stalno smo u kontaktu sa Vladom FBiH. Sve zaostale rate bi bilo teško isplatiti odjednom, ali jednu od rata porodilje mogu očekivati do kraja godine i to je ono što zasad možemo obećati i to je bilo i predviđeno”, rekla je Sabina Heljić, ministrica finansija ZDK.

Porodilje su odlučile izaći na Bulevar i blokirati saobraćaj kako bi natjerale nadležne institucije da ih prime ili im obećaju isplatu sredstava.

Blokada je trajala oko pola sata nakon čega su porodilje ušle u zgradu Vlade ZDK tražeći sastanak sa premijerom. Iz ureda Premijera im je ponuđen sastanak sa premijerom Vlade ZDK sutra u toku dana, o čijem će terminu porodilje biti obaviještene. 

 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top