Književni kutakKultura i tradicija

Gradska biblioteka u Zenici objavila program manifestacije ‘Mjesec knjige 2022’

Mjesec knjige, koji se obilježava tokom ovog mjesca, jedna je od centralnih manifestacija Gradske biblioteke Zenica – istakao je u razgovoru za Fenu direktor te ustanove Nermin Ormanović.

Ove su godine, napominje, nekoliko dana unaprijed objavili cijeli program „Mjeseca knjige“ pa su njihovi korisnici usluga i posjetitelji promocija te književnih večeri blagovremeno upoznati sa svim aktivnostima “Mjeseca knjige 2022“.

– Ovako će svi biti u prilici da eventualno planiraju koju će književnu večer posjetiti, a ove smo godine pripremili gostovanje autora različitih žanrova. Na samom početku Mjeseca knjige, 4. oktobra (19.30 sati), imat ćemo jednu zanimljivu promociju životopisa najpoznatijeg perzijskog klasika Dželaludina Rumija, koju je napisao vrsni poznavatelj perzijske, a posebno sufijske književnosti dr. Elvir Musić. Za ovu promociju imamo i jedno iznenađenje za posjetitelje, u što će se uvjeriti svi oni koji dođu – najavljuje Ormanović.

Što se tiče poezije, ističe, preporučuje promociju knjige „Kuća koja teče“, ponajboljeg bosanskohercegovačkog pjesnika Huseina Haskovića, koja će se održati 25. oktobra. S njim će, najavljuje, tom prilikom razgovarati još jedan gost GBZ, poznati profesor dr. Samedin Kadić.

– Iako će se, dakle, promovirati zbirke poezije, u „Mjesecu knjige 2022“ akcenat je uglavnom na proznim djelima. Tako ćemo promovirati i zbirku priča „Ostavinska rasprava Anastasa Kona“, autora Srđana Sekulića (13.10.), s kojim će razgovor voditi zenički pjesnik Vernes Subašić. Promovisat ćemo i knjigu putopisa, vjerovatno našeg najvećeg putopisca današnjice, Ibrahima Kajana „Tragom bosanskih kraljeva“ (11. 10.).

Zenička izdavačka kuća „Vrijeme“ predstavit će se sa dvije knjige: izuzetno značajnim i žanrovski interesantnim romanom našeg nekadašnjeg sugrađanina Harisa Imamovića „Vedran i vatrogasci“ (18.10), ali i novim, također žanrovski neodređenim, rukopisom dr. Emira Suljagića pod nazivom „Geografija nestanka“ (28.10.) – naveo je Ormanović.

U procesu su, dodaje, dogovaranja i promocije knjige uvaženog akademika Ferida Muhića „Putovanje u Tajan“, koja bi trebala biti održana već iduće sedmice, u četvrtak, 6. oktobra, za koju će, najavljuje, naknadno obavijestiti korisnike.

– Molio bih korisnike i građane da pronađu na Facebook stranici Gradske biblioteke Zenica i na plakatima koji će biti izloženi u svim našim odjeljenjima, cijelomjesečni program manifestacije „Mjesec knjige 2022“, kako bi se upoznali sa svim aktivnostima i njihovim terminima – poručuje Ormanović.

Nadamo se, dodaje, kako su svojim korisnicima pripremili bogat i zanimljiv program te poziva da se sa svim sadržajima upoznaju i pridruže „u oktobarskim noćima posvećenim bosanskohercegovačkom književnom stvaralaštvu“.

Svi će se programi održati u noćnim terminima, 19.00 ili 19.30 sati, u prostoru Čitaonice.

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button