Vijesti iz zemlje

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćaja: Malo ulaganja spasilo bi mnogo života

Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu i članovi alumni Fakulteta – Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini obilježili su danas Svjetski/UN dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja 2017, želeći da, kroz dijeljenje letaka i propagandnog materijala, upozore na dešavanja u cestovnom saobraćaju u BiH.

Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja obilježen je na platou ispred BBI Centra u Sarajevu.

Prodekan i predsjednik Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija prof. dr. Osman Lindov kazao je Feni da je cilj obilježavanja tog dana sjećanje na sve žrtve koje su u protekloj godini izgubile život u cestovnom saobraćaju.

– BiH svakako ne manjka u žrtvama, jer svakodnevno gubimo po jednog čovjeka – istakao je, dodajući da je obilježavanje današnjeg dana samo “mali znak pažnje” za sve te žrtve.

Kako je rekao, poruka povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja u 2017. godini je da se naprave “ceste koje opraštaju”, napominjući da se ovogodišnja globalna tema odnosi na UN Dekadu akcije za cestovnu sigurnost (2010-2020), s pojačanom aktivnosti i s ciljem da se smanji broj poginulih i teško povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama za 50 posto.

– Međutim, taj broj BiH neće dostići, jer ništa ne radi na tom polju – kazao je profesor Lindov.

Posljedice izlijetanja vozila s ceste su najčešće smrtonosne za vozače i putnike te profesor podsjeća da se posljednjih godina desio veliki broj nesreća zbog skretanja vozila u korita rijeka, kada je došlo do velikog broja pogibija, i to na Vrbasu, Lašvi,…

– Na to treba obratiti pažnju, trebaju se izgraditi žičane ograde te na taj način spriječiti saobraćajne nezgode ili bar smanjiti posljedice tih događaja – smatra Lindov.

Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja (WDR-The World Day of Remembrance for Road Traffic Victims) posvećen je sjećanju na milione poginulih u saobraćaju širom svjeta i izražavaju suosjećanja porodicama žrtava. Obilježava se već 26 godina širom svijeta, a Ujedinjene nacije su 2005. godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obilježavanje tog dana u trećoj nedjelji novembra.

Po statističkim podacima od nadležnih institucija na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj godini dogodile su se ukupno 39.543 saobraćajne nezgode, od kojih je zabilježeno 7.716 saobraćajnih nezgoda s poginulim i povrijeđenim osobama te 31.827 saobraćajnih nezgoda s materijalnom štetom.

U saobraćajnim nezgodama u BiH u protekloj godini, život je izgubila 321 osoba, dok je 11.188 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Fena

Povezani članci

Back to top button