Koliko god se činilo teško, važno je pojesti barem 3, a najviše 6 porcija voća i povrća na dan. Kako biste to uspjeli, pokušajte si isplanirati obroke dan prije – i razmišljajte kada i koliko ćete voća i povrća pojesti.
Dok ujutro možete bananu za doručak, u žitarice možete dodati neko bobičasto voće. Za ručak se možete okrenuti karfiolu, krumpiru ili mrkvi, a umjesto da za užinu pojedete red čokolade, uzmite jabuku. Sad smo već na četiri porcije! Uz večeru možete pojesti papriku ili paradajz i na taj način zadovoljiti potrebe svog organizma.
Kada se tako odnosimo prema našem tijelu, ono se buni baš na ove načine.
Često ćete biti mrzovoljni
Ako je naš organizam mrzovoljan, i mi smo. Razlog tome je što tijelo ovisi o glukozi iz voća i povrća, kao i o ugljikohidratima koji se nalaze u njima.
Probavni sistem ponašat će se kao uvrijeđena kraljica…
Bez dovoljno vlakana s kojim nas opskrbljuje voće i povrće, probava će teško funkcionisati. Voće i povrće potiče našu probavu, izbacuju zaostale toksine i poboljšavaju snagu našeg imuniteta. Bez vlakana, moguća je pojava zatvora jer voće i povrće potpomažu probavu hrane. Uz to, često ćete se osjećati naduto i neugodno, a sve to jer niste pojeli barem jednu jabuku i bananu dnevno!- prenosimo sa portala http://ordinacija.vecernji.hr
Debljat ćete se!
Iako i voće i povrće ima mali udio kalorija, ono nas vrlo zasiti. Ako ne konzumiramo ove namirnice, okretat ćemo se brzim obrocima koji organizam nikako neće moći zadovoljiti… i zbog toga ćemo stalno biti u potrazi za nečim slatkim ili slanim.
Padat će imunitet
S obzirom na broj vitamina i minerala koji se kriju u raznobojnom voću i povrću, bez njih naš imunitet neće imati potrebnu podršku. Zbog toga ćemo se lakše moći i razboliti. Osim toga, antioksidansi koji se nalaze u ovim namirnicama djeluju protuupalno, a čuvaju i našu kožu čistom i zdravom.
Nećete biti sretni
Jedno je istraživanje pokazalo kako su osobe koje su jele više voća i povrća bile sretnije od onih koji nisu. Iako povezanost nije definirana, smatra se da su i za sreću zaslužni već spomenuti antioksidansi!
Foto: Shutterstock
akos.ba