Naše aktivnostiOstale aktivnostiU Fokusu

U Živinicama obilježen Dan bijelih traka

Udruženje “Izvor Selsebil” Živinice, pridružena članica AKOS-a, u saradnji sa JU OŠ “Druga osnovna škola“ i UG Sumejja su danas 31. maja obilježili “Dan Bijelih traka“ sa svojim sugrađanima.

Prisutni su se, noseći bijele trake na rukama, prisjetili stradanja Bošnjaka Prijedora u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Naime, u maju mjesecu 1992. godine u Prijedoru, srpske vlasti su izdale naredbu po kojoj Bošnjaci moraju na svojim kućama istaknuti bijele čaršafe, a prilikom izlaska iz svojih domova obavezni su bili da na rukama nose bijele trake.

Na simboličan način željeli su sugrađanima evocirati uspomene kroz ono što su prošli Bošnjaci Prijedora, jer je to drugo mjesto po stradanju u Bosni i Hercegovini. U Prijedoru je bilo 4 koncentraciona logora kroz koji je prošlo oko 50 hiljada bošnjaka i to je mjesto u kojem je ubijeno tri hiljade sto sedamdeset i dva civila od kojih je stotinu i dvoje djece.
Prijedor je mjesto gdje je otkrivena najveća masovna grobnica – Tomašica – koja simbolizira i žrtvu Have Tatarević kojoj su četnici, odnosno njene komšije, ubili šest sinova i njenog supruga.
“Mi želimo na ovaj način da razvijamo svijest o prisjećanju na ono što se dešavalo u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Želimo da se zahvalimo svim članovima Udruženja, kao i svim našim partnerima koji su nam se priključili u ovoj aktivnosti, te sugrađanima koji su svjesni kroz sve ono što smo prošli u proteklom periodu i koji neće dozvoliti da sve to ode u zaborav.” – rekao je za Akos.ba Ibro Ćasurović, predsjednik Udruženja “Izvor Selsebil”.

Akos.ba

Povezani članci