Poučne priče

Poučna priča: Moć pokajanja

Ova priča o “pokajanju” je iz života Imama Ahmeda Bin Hanbala, poznatog učenjaka islama. Imam Ahmed je također osnivač Hanbelijske škole (Islamsko prava) i jedan je od najslavnijih sunnijskih učenjaka, često nazivan “Šejhul-islam” ili “Imam ehli sunneta.”

 

Tokom njegove starosti,dok je Imam Ahmed putovao stao je blizu jednog grada. Nakon namaza želio je ostati jednu noć u džamijskom dvorištu jer nije znao nikoga u gradu. Zbog svoje poniznosti nije se želio predstaviti nikome misleći da ako se predstavi da će ga dočekati mnogo ljudi.

 

Ne prepoznavši Ahmeda bin Hanbala, mutevelija ga ne pusti da ostane u džamiji. Kako je imam Ahmed bio veoma star mutevelija ga je morao vući iz džamije. Vidjevši ovo, pekar iz obližnjeg mijesta je osjetio sažaljenje prema ovom čovjeku (imamu Ahmedu) i ponudio mu je da mu bude domacin te noći. Dok je boravio sa pekarom, imam Ahmed je uočio da je pekar stalno ponavljao istigfar (trazio oprost od Allaha). Imam Ahmed je pitao pekara da li je stalno ponavljanje riječi pokajanja ostavilo ikakav efekat na njega. Pekar je odgovorio, imamu Ahmedu da je Allah uslišao sve njegove dove osim jedne. Kada ga je pitao koja dova nije prihvaćena pekar je odgovorio da je tražio od Allaha dž.š. da mu pruži tu privilegiju da upozna poznatog učenjaka imama Ahmed bin Hanbala..

 

Na ovo je imam Ahmed rekao da Allah ne samo da mu nije uslišao njegovu dovu već da je imama Ahmeda doveo na njegov prag.

 

Ova priča je podsjetnik na moć čestog činjenja istigfara (traženja oprosta)!

 

Izvor: islamcan.com

Za Akos.bA prevela: Medžida Macić

 

 

Povezani članci

Back to top button