Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Položaj porodice u savremenom svijetu

Položaj porodice u savremenom svijetu

Porodica je primarna društvena i funkcionalna grupa i predstavlja srž društva, srž zajednice.

Ona je osnova udruživanja, vrši funkcije koje ne može nadomjestiti ni jedna druga društvena grupa. Nerijetko ćemo čuti da je društvo ‘zdravo’ ukoliko je uloga porodice u dovoljnoj mjeri zastupljena i realizovana. Nastanak porodice se veže za sam nastanak ljudskog roda, te su ljudi od samih početaka iskazivali potrebu za društvenošću sklapajući porodice. Oblici porodice i njene uloge su se kroz historiju mijenjale, oblikovale i usavršavale, prilagođavale se određenom podnevlju i civilizacijskom krugu, mijenjale su se i sa mijenjanjem egzistencije društva. Porodica ima nekoliko osnovnih obilježja, ona je univerzalna društvena grupa, jer je u svim vremenima postojao određeni oblik postojanja porodice. Zatim, porodica je oduvijek predstavljala zajednicu, porodica je krug u kome djeca stiču prva socijalizirajuća iskustva, te je uvijek predstavljala izvor najvažnijih emocija.

Međutim, promjene u društvu i svijetu su imale uticaja i na porodicu, ali je i dalje važna društvena institucija. Napredak u industriji i unaprijeđeni načini proizvodnje za posljedicu imaju individulizaciju članova, pri čemu se širi egoizam, a lične slobode sve više uzimaju maha i u porodici. Užurban i moderan način života je uticao i na smanjenje članova porodice, a broj samačkih domaćinstava se sve više povećava.

Također, veliki problem danas jeste i nasilje u porodici, a istraživanja pokazuju da to ima korijen u općepriustnoj frustraciji i strahu. Javljaju se i alternativni tipovi porodice, poput samačkih domaćinstava, ali ne postoji adekvatna zamjena za porodicu, jer je ona utočište svakome od nas, što se jako lijepo oslikava u riječima Christophera Lascha gdje kaže: „Porodica je utočište u bezdušnom svijetu.”

Činjenice koje su spomenute mogu se razrađivati na individualnoj razini, odnosno svako sa sobom u sebi, ali za postizanje vidljivih rezultata u očuvanju funkcija porodice neophodno je pokrenuti kolektivnu svijest. Hoćemo li biti dio pozitivnih promjena do svakog od nas je pojedinačno.

Za Akos.ba piše: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top