Islamske temeU Fokusu

Šta znamo o noćnom namazu?

Noćni namaz (kijamul-lejl) je dobrovoljni vid ibadeta sa kojim se čovjek približava svome Gospodaru. Njegovo vrijeme nastupa iza klanjanja jacijskog propisanog namaza (farza).

U osnovi svaki naš namaz, odnosno nafila, nakon jacijskog farza može se smatrati vidom noćnog namaza, kojeg je, po sunnetu, pohvalno završiti vitrom.

Noćni namaz nema određen broj rekata. Klanja se dva po dva (Sunnet je da se selam predaje poslije svaka dva rekata, ali je namaz ispravan i onim klanjačima koji selam predaju poslije četiri rekata). Klanjamo onoliko koliko možemo, shodno svom trenutnom stanju, okolnostima i raspoloženju.

Noćna nafila se može klanjati i u džematu (zajednički s drugim klanjačima). U islamskoj tradiciji poznata je praksa da se noćni namaz u mjesecu ramazanu klanja zajednički u džamijama i mesdžidima. Noćna nafila u ramazanu se obično naziva teravih-namaz, tj. teravija, što znači namaz s predahom (pauzom). Klanja se polahko, a nakon svaka četiri rekata imam napravi određenu pauzu kako bi se džematlije osvježile, ili kako bi u tom periodu kraće pauze činili u sebi zikr, učili dove i slično.

Onaj ko je klanjao u mjesecu ramazanu teraviju u džematu i džamiji (nebitno koliko rekata), ukoliko želi, može u svojoj kući klanjati još koji rekat  noćne nafile. To je posebno pohvalno činiti u zadnjoj trećini noći, pred sehur.

Tad je pohvalno što više učiti dove Uzvišenom Allahu (svojim riječima) i moliti Ga za ono što želimo i što su naše životne potrebe .

Iskoristimo preostale dane i noći mjeseca ramazana pojačavajući svoje ibadete u njima, ali s noćnim namazom nastavimo i nakon ramazana, klanjajući ga u svojim kućama onda kada drugi svijet spava. Barem dva rekata.

Allahu moj, oprosti nam naše grijehe, smiluj nam se i učini nas od onih Tebi odanih, pokornih i od onih koji će biti sretni i spašeni!

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Povezani članci

Back to top button