Islamske teme

Kako da budete prisutniji u namazu?

Svaki musliman se trudi ne samo da obavlja namaz, nego da ga i svakodnevno usavršava, piše portal iiph.com.
Jedan od ključnih načina da se to uradi jeste da budemo svjesni naših radnji i pravila ponašanja prilikom obavljanja naših svakodnevnih namaza.
Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da svjesnije obavljate vaš namaz.

1. Izbjegavajte da budete rastrojeni

Neki muslimani imaju tendenciju da budu rastrojeni dok su u namazu, te izgube fokus i koncentraciju. Oni se mogu okrenuti i pogledati tu i tamo, ili se početi vrpoljiti. Smjeh djece ili zvuk telefona mogu biti dovoljni za njih da se osjećaju nelagodno i rastrojeno u namazu. Očistite svoj um od svih misli i pokušajte se isključivo fokusirati na vaš namaz.

2. Naučite značenje onoga šta učite

Ako ne razumijete ono što se uči na namazu, možda nećete imati značajan utjecaj prema duhovnoj strani kao i ona osoba koja razumije značenje Kur’ana. Možda biste željeli naučiti prevod nekih kratkih poglavlja Kur’ana i sure al-Fatihah, te time znati njihovo značenje dok ste u namazu. To vam zaista može pomoći da se produbi vaša veza sa Svemogućim Allahom Dž.š. i da razumijete značenje onoga šta se govori.

3. Klanjajte sa uvjerenjem

Kako biste obavili svoj namaz ako biste znali da ćete umrijeti nakon što predate selam? Istina je da niko od nas ne zna kada će umrijeti, tako da trebamo uvijek nastojati da uložimo ogroman trud prilikom svakodnevnih namaza. Obavi svaki namaz kao da ti je posljednji.

4. Ne zaboravite na dove

Često potcjenjujeno snagu dove u našem namazu i kako nam to može pomoći da budemo svjesniji beskonačne moći Allaha Dž.š.. Dova Allahu Dž.š. pokazuje naše oslanjanje i priznanje da smo Mu okrenuti i da Ga molimo za pomoć, podršku i smjernice u svim aspektima naših života.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button