Islamske teme

Namaz je odmor za dušu, užitak za srce i oprost za grijehe

Vjernici su tražili od Bilala, r. a., Muhammedovog, sallallahu ‘alejhi ve sellem, mujezina

“Bilale, prouči ezan za namaz da se njime odmorimo!’

Ovo pokazuje da se namaz smatra velikim odmorom, rijekom smiraja i lagahnim, svježim povjetarcem koji zapahnjuje duše i gasi plamen tuge i straha.

Tvoje čišćenje i abdest su temelji vjerovanja (imana). Oni odstranjuju grijehe, brišu pogreške i pročišćavaju te za susret sa Vladarem svih vladara (Uzvišenim Allahom).

Sretan si jer je tvoj namaz iskupljenje za ono što je bilo i ono što će biti, on ispravlja sve što će uslijediti, oslobađa dušu i užitak je za srce.

Očajan je onaj ko traži i trči za postizanjem poštovanja od strane ljudi, a da ne bude kritikovan, dokje previše brige oko izgleda i slave glavn i neprijatelj sreće.

Teorije i lekcije o sreći nisu dovoljne, mora postojati djelovanje, akcija i postignuće, kao, naprimjer, svakodnevna šetnja sat vremena, putovanje ili odlasci na izlete.

Namazi organiziraju tvoje vrijeme, zato pronađi koristan posao kojeg ćeš obaviti nakon svakog namaza.

Nemoj previše misliti na zlobne i pakosne ljude koj i ti pokušavaju nauditi i nikada ne obraćaj pažnju na njih, jer si previše zaokupljen svojim problemima.

Čuvaj se pesimistične osobe! To je kao da joj daješ cvijet, a ona tebi njegov stručak, ili kao dajoj ti daješ vodu, a ona je kudi, ili. joj govoriš kako je Sunce lijepo, a ona se žali na njegovu vrelinu.

Autor: dr. Aid el-Karni

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button