RekreacijaU Fokusu

Šta nas bolje razbudi: kafa ili vježbanje?

Deset minuta penjanja po stepenicama podiže energiju jače nego šoljica kafe

Zbog hronične neispavanosti teško se koncentrišemo  na zadatke koje moramo obaviti. Kada ste neispavani i umorni, a morate se koncentrisati, vjerojatno posežete za kafom. Kofein, u dozama od 30 do 300 miligrama, poboljšava pažnju, budnost, vrijeme reakcije i raspoloženje, osobito ako smo umorni, pokazalo je jako puno istraživanja.

VOLONTERI TESTIRALI TRI NAČINA RAZBUĐIVANJA

Ali i vježbanje djeluje na sličan način. Čak i kratkotrajne kardiovaskularne vježbe razbuđuju, ubrzavaju mentalne procese i pojačavaju pohranjivanje memorije i prisjećanje, bez obzira na to koliko smo umorni. Što je onda bolje učiniti kada se borite sa umorom, a morate još nešto završiti?

Jedna nedavna, malena studija uspoređivala je ove dvije metode razbuđivanja. Volonteri koji pate od nesanice pokušali su na tri načina pobijediti hronični umor, kofeinom, penjanjem uz stepenice i placebom.

ISPIJANJE KAFE IMA NEKE KORISTI, ALI I RIZIKE

Pokazalo se da je deset minuta penjanja stepenicama pojačalo razine energije puno jače nego šoljica kafe od 50 mg. Druga je studija pratila učinke vježbanja i vježbanja uz uzimanje kofeina na kongnitivne zadatke i utvrdila da najveće učinke imamo od vježbanja zajedno uz pijenje kave.

Kofein u formi kafe je dobro proučavan, a redovito pijenje kafe vodi manjem riziku dijabetesa tipa 2, višem krvnom pritisku i višku težine, a može povisiti i kolesterol. Ispijanje kafe može štititi od određene vrste demencije i karcinoma ali je povezano sa gubitkom gustoće kostiju i reumatoidnim artritisom. Puno je koristi, ali ima i rizika.

KOFEIN JE DOBAR I LOŠ, VJEŽBANJE SAMO DOBRO

Mnoštvo studija sugerira da vježbanje ima mnogostruke, dugotrajne, pozitivne učinke kognitivne funkcije, raspoloženje i ponašanje kod sve proučavane populacije, svih dobi, razine fitnesa, neovisno o bazičnoj kognitivnoj funkciji. Osobite koristi primijećene su kod starijih pacijenata kod kojih postoji rizik demencije.

Poruka je znači, kofein sigurno potiče budnost i razine energije koje pomažu da razmišljamo brže i bolje, neko vrijeme. Ali čak i kratkotrajno vježbanje čini isto, možda i više, i to kroz dulje vrijeme. Dodatno, kofein je vezan uz dobre i loše učinke za zdravlje, a vježbanje samo za dobre.

http://www.telegram.hr

Povezani članci

Back to top button