DijasporaVijesti iz zemlje

BNF pozvala Bošnjake iz dijaspore da se registruju za izbore u BiH

Bošnjačka nacionalna fondacija, koja je osnovana kao nadstranačka organizacija, ima za cilj podršku nesmetanom radu nacionalnih institucija Bošnjaka, naučno-istraživačkim projekima, projektima promocije kulture i podsticanja pojedinaca i grupa za njegovanjem bogatog bošnjačkog naslijeđa.

Ova institucija poseban fokus usmjerava na povezivanje mnogobrojne bošnjačke dijaspore sa maticom i domovinskim prostorom Bošnjaka. Stoga nije slučajno da BNF ima svoje odbore sa izuzetno respektabilnom infrastrukturom širom Evrope. Upravo u našim objektima u Austriji, Švedskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Danskoj i drugim zemljama nastojimo kroz različite aktivnosti probuditi interesovanje Bošnjaka za procese koji se dešavaju u njihovoj domovini.

Imajući u vidu da su pred nama Opći izbori 2022. godine u Bosni i Hercegovini, Bošnjačka nacionalna fondacija koristi priliku pozvati sve svoje članove i simpatizere širom Evrope, koji posjeduju bosansko-hercegovačko državljanstvo, da se prijave za glasanje te na taj način aktivno uzmu učešće u političkim procesima svoje domovine. Za svakog Bošnjaka, ma gdje se nalazio, Srebrenica, Podrinje, Prijedor, Foča i druga mnogobrojna mjesta u kojima su srpske vojne i paravojne formacije počinile teške zločine i genocid, predstavljaju mjesta koja asociraju na zvjerstva koja su mnoge Bošnjake i Bošnjakinje primorala da napuste svoje domove i postanu muhadžiri.

Takvo stanje je histrorijski trenutak koji ne trebamo doživljavati onako kako bi išlo na ruku zločincima i silnicima, tj. ne smijemo dozvoliti da Bosnu i Hercegovinu doživljavamo kao zemlju poraza, zemlju izgubljenih bitki i zamućenih rijeka. Ne, Bosna to nije. Bosna je zemlja pobjede nad agresijom i tako je uvijek trebamo doživljavati, bez obzira na patnju i žrtvu koju je bošnjački narod preživio. Danas u mirnodbskom vremenu međunarodno priznata i značajno ustabiljena, iako se mnogi trude da tako ne izgleda, država Bosna i Hercegovina zove svoje sinove i upozorava da je trebaju čuvati istim žarom i sa istom brigom kao za vrijeme agresije, jer je u vremenu opuštenosti opasnost od ugroženosti vitalnih državnih i nacoinalnih interesa najveća.

Porazan je podatak da je tokom Općih izbora održanih 2018. godine iz dijaspore u manji bosanskohercegovački entitet RS pristiglo čak 17.063 glasa za srpski opredjeljene stranke, te samo 8. 849 za bošnjačke. Ovaj podatak je svojevrstan alarm za sve Bošnjake u dijaspori, posebno one koji su protjerani iz manjeg BH entiteta, te ih pozivamo da na predstojećim izborima trebaju ozbiljno sagledati situaciju, te aktivno sudjelovati i uzeti učešće u odbrani državnih interesa Bosne i Hercegovine od separatističkih i destruktivno usmjerenih politika, koje neumorno rade na onome što nisu uspjele tokom agresije devedesetih.

Bošnjačka nacionalna fondacija koristi priliku da pozove sve Bošnjake da izvrše registraciju za predstojeće izbore i ozbiljno sudjeluju u političkim procesima koji zahtijevaju simboličnu ali veoma važnu podršku domovini i svim njenim dobronamjernim građanima, te u tom smislu očekujemo od naše dijaspore maksimalnu posvećenost svojoj domovini, koja je mjesto njihovog korijena bez kojeg je nemoguće da opstanu onakvi kakvi bi trebali uvijek biti, dostojanstveni, ponosni i poštovani od strane drugih. I najmanji gest i korak prema domovini nas čini jačim i jača našu domovinu, stoji u saopćenju BNF-a.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button