Moj vrt

Sezonsko cvijeće za jesenju sadnju

Šta je to sezonsko cvijeće?

Sezonsko cvijeće svoj ciklus razvoja završava u toku jedne godine,odnosno jedne sezone.
 
Period rasta i razvoja sezonskog cvijeća relativno je kratak i intenzivan,tako da mu uslove rasta i razvoja treba prilagoditi u svim fazama razvoja.
 
U svim kategorijama javnog zelenila,kao i u privatnim vrtovima,balkonima i terasama,sezonskom cvijeću pripada značajno mjesto.
 
Danas ću vas upoznati sa svim onim vrstama sezonskog cvijeća koje se koriste u našim uslovima za jesenju sadnju.
 
Mnoge od ovih vrsta koriste se i za rezanje cvjetova,jer daju lijepe,raznobojne,brojne cvjetove,a vi imate jeftine-besplatne cvjetove za vaznu.
 
Za jesenju sadnju koristimo dvogodišnje sezonsko cvijeće:
 
1.Bellis perennis-TRATINČICA-je niska biljka pogodna za sadnju u cvijetne gredice ili sanduke.Listovi joj čine rozetu,sa glavičastim cvjetovima,bijelim,ružičastim ili crvenim,jednostavnih ili duplih cvjetova.Naraste do 15 cm visine.Sije se od juna do avgusta u klijališta ili na otvoreno.U jesen se rasađuje u gredice na razmak 15-20 cm.Voli bogato,hranjivo tlo.Cvjeta od marta do juna.
 
2.Campanula medium-ZVONČIĆ-naraste od 40 do 80 cm.Ima zvonaste cvjetove pastelnoružičaste,plave ili bijele boje.Sije se u junu ili julu,a rasađuje u septembru i to na razmak najmanje 30 cm.Cvjeta nakon prezimljavanja od maja do jula.Podnosi djelimičnu sjenu.Mnogo se koristi za rezanje.
 
 
3.Cheiranthus cheiri-ZIMSKI ŠEBOJ-je biljka crvenih,žutih,purpurnih i bijelih cvjetova.Cvjeta od aprila do jula i to na sunčanim položajima.Cvijet intenzivno miriše,naročito uvečer.Naraste od 20 do 60 cm.Može biti i trajnica,ali brzo odrveni.
Sije se u junu i julu na otvoreno.Niče za 10-14 dana.Na stalno mjesto se rasađuje u jesen.Nema posebnih zahtjeva prema zemljištu.Vrlo je otporan na zimuMoguće je razmnožavanje i reznicama,za što su pogodni mjeseci juni i juli.
 
4.Dianthus barbatus-TURSKI KARANFIL-je biljka koja naraste 10-15 cm.Često u cvijetu ima centralno “oko”.Oko njega su latice tamnije boje,da bi po rubu opet poprimile svjetlije nijanse.Cvjetovi formiraju široku cvast.Boja može biti bijela,ružičasta,crvena i tamnocrvena.Cvijet ima prijatan miris.Cvjetovi mogu biti jednostavni i dupli.Cvjeta od maja do jula.Sije se u junu i julu na otvoreno.Rasađuje se u jesen na razmak 20-25 cm.Ne voli previše kisela tla.Služi za dekoraciju u gredicama ili se koristi za rezanje.
 
5.Myosotis alpestris-SPOMENAK,POTOČNICA-se prepoznaje po sitnim plavim cvjetovima sa žutim “okom”,što ovu biljku čini veoma dekorativnom.Osim sa plavim,ima sorti i sa ružičastim i bijelim cvjetovima.Koristi se isključivo za sadnju u gredice.Često služi za dekoraciju gredica u kombinaciji s lukovičastim biljkama,,jer vlastitim cvjetanjem popunjava     period poslije cvatnje lukovica.Sije se u junu i julu.U jesen se sadi na gredice u razmaku od 15 cm.Voli vlažna tla i sunčane položaje,ali podnosi i polusjenu.
 
6.Viola witrockiana-MAČUHICA,DAN I NOĆ-je kod nas vodeća vrsta dvogodišnjeg cvijeća.Postoji mnogo sorti maćuhice.Najpoznatije su “Roggli”sorte velikih cvjetova u plavoj,žutoj,ljubičastoplavoj,crvenoj,bijeloj ili narandžastoj boji sa raznim nijansama.Najčešći su cvjetovi sa “okom”,koji uvijek imaju drugačiju boju od osnovne boje cvijeta.Odrasle biljke dostižu visinu 10-15 cm.Sije se u junu i julu i to na otvoreno.Niče za 20 do 30 dana.Ako su velike vručine,sjetvu treba ponoviti.Nakon nicanja treba provoditi zaštitu od puževa.Mlade biljke se rasađuju prvo u manjem razmaku,a od septembra se rasađuju na stalno mjesto u gredice,na razmaku od 15 cm.Mačuhica je zadovoljna u punom suncu,kao i djelimičnoj sjeni.Mnogo se sadi u parkovima,vrtovima,a često i na balkonima i na grobljima.Treba joj humusom bogato tlo.Cvjeta od ranog proljeća do ljeta.
 
-Smjena jednogodišnjeg sa dvogodišnjim cvijećem omogučava stvaranje uvijek lijepog izgleda zasađenih površina.Mlade sadnice dvogodišnjeg cvijeća se sade u jesen na otvorenom polju.Ovako zasađene sadnice prezime bez zaštite i cvjetaju u proljeće iduće godine.Najveća uloga ovog cvijeća sastoji se u tome što obezbjeđuje lijep izgled zelenih površina u ranom proljetnom periodu.
 
Za AKOS:Saima Trako-Silajdžić
 
Telefon:061/469-971

Povezani članci

Back to top button