Moj vrt

MARON- Castanea sativa(C.malissima) – pitomi kesten

Spada u skupinu jezgrastog(orašastog)voća,kao orah,lješnji,kikiriki,badem,pistacije.
 
Stablo kestena može narasti i do 25 metara i dati i so 200 kg.plodova.Listopadno je drvo koje može da doživi i do 500 godina.Raste na suhom tlu s relativno malo kalcija.Ukoliko je ljeto vlažno i hladno prinos marona je dosta slab.Stablo marona se ne oprašuje samo pa su potrebna dva stabla.
 
Za malene vrtove preporuka je kineski maron – Castanea malissima,koji naraste do 3 metra,a oprašuje se sam.
 
Kesten je samoodrživo stablo koje se ubraja u šumsku vegetaciju i raste u listopadnim šumama do 900 metara nadmorske visine,ali zbog gastronomskoe vrijednosti plodova uzgaja se u plantaži,mješovitom voćnjaku ili kao ukrasno stablo u vrtu.
 
Može se saditi u jesen,zimi ili u proljeće,ali je najoptimalnije vrijeme sadnje u jesen.
Ukoliko želite da zasadite kesten i vrtu,potrebno mu je naći mjesto gdje neće zasjenjivati druge vrste i dovoljno osunčanog prostora,kako bi se krošnja nesmetano razvijala u prećniku od 15 metara.
 
Postoji nekoliko kultivara kestena koji su uzgojeni kako bi zadovoljili potrebe tržišta ili kako bi se bolje prilagolidili određenoj klimi i uslovima uzgoja.
 
Kod nas je najpopularniji marun – maron koji ima veliku krošnju i krupne plodove koji se lako odvajaju od ljuske.
 
Albomarginata je kultivar koji je čest u kontinentalnim šumama.Ima široku krošnju,a plodovi su zaštičeni bodljikavom ljuskom.
 
Fastigiata je vrsta koja ima visoku i usku krošnju,pa se često uzgaja kao ukrasno stablo.Plodovi su sitni ali ih je više u jednoj ljusci.Često se sadi i u drvorede.
 
Pendula je vrsta koja ima povijene grane i izgledom podsjeća na bukvu.Ima crvenkasti cvijet koji ga razlikuje od drugih vrsta.
Često se sadi u parkovima.
 
Kesten ne sadrži gluten,pa je popularan u ishrani kao i lješnjik i badem u bezglutenskoj ishrani.Bogat je i vitaminom C kao i ftalatima.Nutritivno je visokovrijedna namirnica,pa se u ishrani može uporediti s krompirom.Od njegovih plodova se proizvodi i brašno koje se obično miješa s brašnom žitarica.
 
Uzgoj pitomog kestena maruna je jako zanimljiv jer postiže duplo veću cijenu od ostalih,ali je potrebno koristiti kvalitetne sadnice uz navodnjavanje.Troškovi zasnivanja plantaže traju 4 godine,a u puni rod stiže u petnaestoj godini.
 
Kod nas se još uvijek rijetko uzgaja pitomi kesten u plantaži i većinom su to manje plantaže.Još uvijek je njegovo iskorištavanje svedeno na eksploataciju u šumi.
 
Za Akos: Saima Trako-Silajdžić,
                dipl.ing.poljoprivrede voćarstva i vinogradarstva
 

Povezani članci

Back to top button