Moj vrt

STRELICIJA – RAJSKA PTICA

Evropa ju je upoznala tek u prošlom vijeku,ali se sa njenim intenzivnim uzgojem počelo tek prije dvadesetak godina.

Ako imate jako osvijetljen prostor, sve što vam nedostaje je samo jedna Strelitzija Nicolai. Tako markantna, sa svojim ogromnim listovima, savršeno će ukrasiti svaki prostor. Uz odgovarajuće uvjete, vrlo se lako održava, a što je sve potrebno da bi bila sretna, pročitajte u nastavku.
Strelicija potiče iz Južne Afrike.Cijenjena je zbog bizarnog izgleda i trajnosti cvijeta,kao i radi cvjetanja u toku zime.
Strelicija se u tropskim krajevima uzgaja na slobodnom,a u našim uslovima isključivo u zatvorenom prostoru.Ima dubok i mesnat korijen,kožaste srebrenozelene listove i 1-2 metra visoke cvijetne drške.Cvijet joj je naranđaste boje sa plavom krunom,pa je zbog toga zovu i rajska ptica.Cvjeta od jeseni do proljeća.
 
-Uslovi za uzgoj Strelicije
 
Traži bogato i propusno tlo,čija kiselost treba da je oko 7 pH.Na istom mjestu ostaje 20 i više godina.Godišnje može dati 10-40 cvjetova.Sadi se 60 cm dubine.Potrebno je obilno zalijevati i orošavati.Pri izuzetno visokim temperaturama potrebno je zasjeniti.
Period mirovanja joj je maj-avgust.Tada je treba minimajno zalijevati i obilno zračiti.Od septembra zemljište u koje je zasađena Strelicija potrebno je obogatiti tresetom i humusom i početi sa zalijevanjem.Temperatura treba da je 15-18 stepeni C.Od novembra mjeseca i dalje počinje stvarati pupoljke.
Streliciju možete od proljeća do jeseni držati vani u dvorištu,na terasi ili balkonu.Iznošenje Strelicije nije nužno,ali ako u vašem stanu nemate dovoljno svjetla,puno brže će vam rasti vani i razvijati veće listove.
Kada noćne temperature počnu padati ispod 12 stepeni C,vratite vašu rajsku pticu unutra.
 
-Kako razmnožiti Streliciju?
 
Strelicija se može razmnožavati generativno(sjemenom) i vegetativno(dijeljenjem).Za dobijanje sjemena potrebno je izvršiti vještačko oprašivanje.Sjeme sazrijeva za godinu dana.Plod je tobolac sa 30-40 sjemenki.Sjeme vrlo brzo gubi klijavost,pa se sjetva preporučuje neposredno nakon branja sjemena.Sjetva se obavlja u sanduke ili zdjele i drži na temperaturi 25-28 stepeni C.Supstrat se sastoji od po jednog dijela komposta,treseta i pijeska.Nicanje može trajati od jednog do nekoliko mjeseci.Kada biljka dovoljno naraste,presadi se u lonce promjera 8 cm,i to u supstrat listovače,pijeska i stajnjaka.Sljedećeg proljeća biljke se presađuju u veće lonce,što se ponavlja i sljedeće godine,odnosno do sadnje na stalno mjesto.Nerijetko se sadnja na stalno mjesto obavlja tek nakon treće godine uzgoja.
Strelicija proizvedena iz sjemena procveta u trečoj ili četvrtoj,a dijeljenjem već u drugoj godini.Strelicije se često razmnožavaju dijeljenjem čim se nasad zgusne,biljke se izvade,razdijele i ponovo zasade.Oštečena mjesta se dezinfikuju prahom drvenog uglja.
Strelicija je cijenjen i rezani cvijet za velike cvjetne aranžmane.
Stoga možemo zaključiti da ako ste vlasnik strelitzije, onda definitivno imate sreće. Ovaj je cvijet izvanredne ljepote. Sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da će oduševiti vas i vaše najmilije.
 
ZA AKOS:Saima Trako-Silajdžić,
               dipl.ing.poljoprivrede voćarstva i vinogradarstva
 

Povezani članci