Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sedmična predavanja iz hanefijskog fikha u studentskom hotelu Mostar

Sedmična predavanja iz hanefijskog fikha u studentskom hotelu Mostar

Od 25. oktobra 2015. godine, u organizaciji MIZ Mostar i Info servisa za mlade pri MIZ Mostar, u čitaonici Studentskog hotela Mostar, započet je serijal sedmičnih predavanja iz hanefijskog fikha.

Predavanja su nedjeljom u 19h. Predavač je Jusuf-ef. Džafić, imam, hatib i muallim u Hadži Tere Jahjinoj džamiji (džamija na Carini) i svršenik šerijatsko-pravnog fakulteta na Univerzitetu El-Azhar u Kairu.

Jusuf-ef. na predavanjima tumači tradicionalno hanefijsko djelo Nuru-l-idah (u prijevodu Svjetlo tumačenja), autora Hasana ibn Ammara eš-Šurunbulalija (1585/6-1659), poznatog egipataskog hanefijskog učenjaka.

Nuru-l-idah, djelo poznato na našim prostorima i kao Nuru-l-izah, izučavano je u mostarskim medresama na časovima fikha sve do početka XX stoljeća, a bilo je i nezaobilazno štivo u privatnim mostarskim bibliotekama. Tako je Mustafa Faladžić, sin Alijin, unuk Mustafin, stanovnik mostarske Ćurči Ahmedove mahale, koji je preminuo 1286. godine po Hidžri (1869/70. godine), iza sebe ostavio vrijednu biblioteku u kojoj je, između ostalog, bilo i djelo Nuru-l-idah. Inače, Šurunbulali je napisao djelo davne 1032. godine po Hidžri (1623. godine). Kasnije je, u periodu od 1045. (1635. godine) do 1046. godine po Hidžri (1636. godine), napisao detaljni komentar djela Imdadu-l-Fettah (u prijevodu Pomoć Pobjednika), da bi 1054. godine po Hidžri (1644. godine) napisao i sažeti komentar djela Meraki el-felah (u prijevodu Stjepenice uspjeha).

Nuru-l-idah sadrži tri poglavlja, odnosno knjige: Taharet (Čistoća), Namaz i Post. Upravo zbog toga što podrobno obrađuje najvažnije obrede u životu jednog muslimana (čistoću, koja je uslov za namaz, sam namaz, te post) prema hanefijskom mezhebu, djelo je veoma pogodno za početni nivo proučavanja hanefijskog fikha.

Predavanja predstavljaju jedan u nizu projekata MIZ Mostar i njegovog Info servisa. Cilj projekta je ispravno prezentiranje bošnjačke islamske tradicije, odnosno hanefijskog mezheba, koji je mezheb Bošnjaka već 600 godina, tačnije otkako su prvi Bošnjaci primili islam od Osmanlija. Ciljna grupa su, prvenstveno, omladina i studenti, ali i ostale džematlije. Kroz ova sedmična predavanja, moderni Mostarci imaju priliku da se detaljno upoznaju sa osnovnim fikhskim propisima hanefijskog mezheba, na sličan način, kako su to nekadašnji Mostarci činili prije 100, 200, 300 i više godina – tumačenjem djela Nuru-l-idah. Naravno, tumačenje je prilagođeno potrebama muslimanskih Bošnjaka u XXI stoljeću.
Do sredine februara 2016. godine, Jusuf-ef. je održao 14 predavanja iz hanefijskog fikha, u kojima su obrađene sljedeće oblasti:

25. oktobar – Uvod u hanefijski fikh i podjela voda,
1. novembar – Vode i sur (ostatak nakon pijenja),
8. novembar – Čišćenje bunareva, posuda za abdest i odjeće,
15. novembar – Istindža i istinbra (čišćenje nakon velike i male nužde),
22. novembar – Abdest I,
6. decembar – Abdest II,
13. decembar – Abdest III,
20. decembar – Gusul I,
3. januar – Gusul II,
10. januar – Tejemmum
17. januar – Mesh po mestvama i mesh po zavoju
24. januar – Hajz, nifas, istihaza i sahibi-uzur
7. februar – Nečistoće (nedžaset), te čišćenje kože i sl.
14. febuar – Uvod u namaza i namaska vremena

Predavanja iz hanefijskog fikha se nastavljaju i dalje, obrađivanjem narednih oblasti. Inače, slični vidovi edukacije, pogotovo predavanja iz hanefijskog fikha su neophodni i u drugi medžlisima IZ, odnosno drugim našim gradovima, a ne samo u MIZ Mostar i gradu Mostaru. Samo putem ispravne islamske edukacije IZ i muslimani Bosne i Hercegovine mogu spriječiti tzv. google šejhove da preko svojih virtuelnih džemata vrbuju našu omladinu, ali i druge pripadnike naše muslimanske zajednice.

 Piše: Jusuf Džafić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top