Za djecu i omladinu

Savjeti studentima: Osam rečenica koje ne smijete reći profesorima!

Bez obzira radi li se o pitanju postavljenom na predavanju ili u razgovoru na konsultacijama, neke rečenice nikad ne smijete reći profesorima.

Donosimo neke primjere.

Zašto moram pohađati ovaj predmet?
Brojni predmeti koje ste obavezni pohađati najčešće vas ne zanimaju, ali oni su s razlogom uključeni u vašu satnicu. Možda ne baš sve, ali većina informacija će vam sigurno dobro doći u daljnjem obrazovanju i u zapošljavanju.
Takođe, ako profesoru postavite to pitanje, vjerovatno nećete ništa promijeniti, ali ćete mu otvoreno dati do znanja da vam njegov predmet nije važan.

Hoće li ovo biti na ispitu?
Profesori ulažu puno vremena i truda na pripremu predavanja. Ako im postavite to pitanje, odajete dojam da vas zanima samo onaj dio gradiva koji će se ispitivati. Iako je to najčešće i istina, ipak ne smijete to profesoru dati do znanja.
Umjesto toga, pitajte kako je to gradivo povezano s prijašnjim. Tako ćete pokazati da vas stvarno zanima o čemu će profesor govoriti i da ste pazili na prošlom predavanju.

Kolegi ste dali više bodova na ispitu, a napisao je isto što i ja.
Budući da profesori imaju stotine studenata, ne sjećaju se svakoga ispravljenog ispita.
Ako mislite da ste oštećeni za bodove, donesite ispit vašeg kolege i pokažite ga profesoru. Naravno, time riskirate da profesor posumnja na prepisivanje ili, umjesto da vama doda bodove, da ih oduzme vašem kolegi. Sami procijenite je li vrijedno riskirati.

Loše sam napisao/la ispit. Mogu li ga ponovno pisati?
Nemojte očekivati da vas profesor tretira drugačije od vaših kolega. Ako bi vam profesor dozvolio da ponovno pišete ispit, morao bi to omogućiti i svima koji pohađaju taj predmet, a to se najvjerovatnije neće dogoditi.
Stoga, ako ste stvarno loše napisali ispit, radije pitajte profesora možete li izradom seminarskog rada ili usmenim odgovaranjem poboljšati ocjenu te svakako otiđite na konsultacije kako biste vidjeli u čemu ste pogriješili na ispitu.

Hoće li mi ikada u životu trebati ova informacija?
Iako vam kvadratna jednačina vjerovatno neće trebati za vrijeme ručka, svaki predmet je napravljen tako da postupno daje informacije na pojedinom predavanju, koje vam pomažu da razumijete gradivo u cijelosti te da na kraju uspješno položite ispite.
Pokušajte što više informacija upamtiti od vaših profesora. Ipak su oni stručnjaci u svome području.

Možete li mi produžiti rok za predaju seminarskog rada?
Nemojte nikada to pitanje postaviti profesoru nakon što je već prošao rok za predaju seminarskog rada.
U slučaju bolesti ili nekog drugog razloga zbog kojeg niste u mogućnosti napisati seminar na vrijeme, javite se profesoru prije isteka roka i objasnite mu situaciju. Sigurno će vam izaći u susret.

Ne znam napisati seminarski rad. Recite mi kako da to napišem.
Nemojte nikada tražiti od profesora da vam ponudi konačno rješenje prije nego ste sami krenuli pisati rad. Profesori vam obično zadaju zadatke s namjerom da se malo pomučite oko njihove izrade.
Ako ste stvarno zapeli u izradi rada, dođite profesoru s određenim problemom i objasnite mu šta tačno niste znali riješiti. Tako će profesor vidjeti da ste se potrudili te će vam moći objasniti ono što vam zaista nije bilo jasno.

Treba mi desetka iz Vašeg predmeta za prosjek.
Loš potez. Pogotovo ako to kažete profesoru za vrijeme rokova. Njegov odgovor bi mogao biti: “Trebali ste na to ranije misliti, kolega!”
Profesoru već na početku semestra dokažite da želite dobru ocjenu iz njegovog predmeta te da ste spremni raditi da to i ostvarite. Počnite s redovnim dolascima na predavanja i na konsultacije.
U komunikaciji s profesorima uvijek pokažite poštovanje i cijenite trud koji ulažu u vaše obrazovanje. Ako je profesor održao odlično predavanje, nemojte se ustručavati pohvaliti ga.

 

(studentski.hr/http://studomat.ba/)

 

Povezani članci

Back to top button