Kulinarstvo

Šampinjoni na tavi – recepti

Šampinjon ili plemenita pečurka je jestiva gljiva, odlične kvalitete iz porodice pečurki. Riječ je o gljivi koja je prirodno rasprostranjena u Europi i Sjevernoj Americi. Raste na pašnjacima, u parkovima, uz puteve, uspijeva i na dobro pognojenom tlu, a može se vidjeti i u vrtovima. Plemenita pečurka se uzgaja širom svijeta, a u prirodi ju se može pronaći od aprila do novembra – piše portal krenizdravo.rtl.hr

Zbog blagog okusa i cjenovne pristupačnosti, šampinjoni su zasigurno najzastupljenije gljive u ljudskoj prehrani.

  • 90-91% vode,
  • 3,5-4,9% proteina,
  • 3,3-3,6% ugljikohidrata,
  • 0-18-0,20% masti te
  • 0,4-0,8% mineralnih tvari.

Vitamini su u šampinjonima prisutni u manjim količinama. Najviše je zastupljen vitamin C, a slijede ga vitamin B1, B2 i B6 (u tragovima) te vitamin D i provitamin A.

sampinjoni

Foto: Stock Photo Secrets

Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry osvrnula se na nutritivne karakteristike 6 vrsta gljiva, od čega 3 vrste šampinjona. Studijom je utvrđeno da su gljive (svježe ili kuhane), tokom bilo kojeg godišnjeg doba, odličan izvor prehrambenih vlakana, uključujući i hitin za kojeg se vjeruje da smanjuje razinu holesterola u krvi. Gljive sadrže i beta-glukan koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

100 grama sirovih šampinjona nalazi se svega 26 kcal. Riječ je namirnici koja je iznimno bogata proteinima. Šampinjoni su stoga jedna od namirnica kojima se mogu hraniti i osobe s posebnim programima u prehrani, primjerice oboljeli od dijabetesa.

Šampinjoni se mogu koristiti sirovi, kao salata, kuhani, te uz druga lako probavljiva jela.

Šampinjoni prženi na ulju
Prženi šampinjoni

Photo: Unsplash

Ako je riječ o svježim šampinjonima, možete ih konzumirati i sirove.Šampinjoni se u pravilu ne peru. Nečistoću je potrebno odstraniti uz pomoć četkice. U slučaju da šampinjone pripremate prvi put, svakako obratite pozornost na sljedeće smjernice.

Šampinjoni – priprema: 

  • Šampinjone režite na otprilike 5 mm debljine. Rezanjem šampinjona na tanke listiće, nećete dobiti puni okus gljiva, stoga pripazite na rezanje.
  • Ulje na tavi mora biti dobro zagrijano prije nego što ubacite šampinjone. Ako šampinjone dodate u mlako ulje, oni će se natopiti.
  • Šampinjone je potrebno dobro ispržiti kako bi pustili svoju aromu. Količinu od 300 grama, pržite otprilike 10 minuta. Veću količinu šampinjona je potrebno uz ravnomjerno miješanje duže pržiti.
  • Kada ste sigurni da ste dobro ispržili šampinjone, ugasite vatru. Šampinjone zatim posolitepopaprite i dodajte nasjeckani peršin. Na samom kraju dodajte i malo maslaca.
  • Maslac se uvijek dodaje na kraju kako pod utjecajem visoke temperaturene bi izgorio.
  • Sve dobro izmiješajte i servirajte toplo uz odrezak po želji.

Šampinjoni kao prilog

Prilikom pripreme nekog jela, fokus nam se uglavnom zadržava na glavnom jelu. Izbor dobrog, ukusnog i zdravog priloga je od jednake važnosti. Donosimo vam recept za pripremu ukusnog priloga od šampinjona.

Šampinjoni iz pećnice (cijeli šampinjoni)

Za pripremu ovog ukusnog priloga potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 1 kilogram tanko narezanih šampinjona,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 3 češnja sitno nasjeckanog bijelog luka,
  • so,
  •  mljeveni biber,
  • svježi peršun.

Postupak: 

  1. Šampinjone stavite u zdjelu, a zatim ih pomiješajte s maslinovim uljem, peršunom, soli i biberom.
  2. Šampinjone zatim prebacite u pleh i pecite na 220 C, uz povremeno miješanje sve dok ne omekšaju i ne porumene. Za to će vam biti potrebno oko 35 minuta.
  3. Nakon što šampinjone izvadite iz pećnice, dodatno i pospite s nasjeckanim peršunom i odmah poslužite.
  4. Po želji, pečene šampinjone možete poslužiti s palentom ili tjesteninom. Dobar tek!

sampinjoni narezani

Gljive na grill tavi

Za pripremu šampinjona na grill tavi potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 12 velikih šampinjona,
  • 0,5 dl maslinovog ulja,
  • 2 češnja bijelog luka,
  • ružmarin,
  • so.

Za pripremu ovog obroka bit će vam potrebno oko 35 minuta.

Postupak: 

  1. Najprije izradite marinadu od maslinovog ulja, sitno nasjeckanog bijelog luka, soli i sušenog ružmarina. Po želji možete dodati i malo chilija.
  2. Odvojite peteljku od klobuka šampinjona. Klobuke stavite u posebnu posudu i marinirajte.
  3. Zagrijte grill tavu, dodajte gljive i pržite ih sa svake strane sve dok ne poprime zlatno smeđu boju.
  4. Šampinjone zatim stavite na tanjir i pospite završnim slojem marinade.

    akos.ba

Povezani članci

Back to top button