Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Naučnici sa Univerziteta Swansea dokazali da selfiji izazivaju narcizam

Naučnici sa Univerziteta Swansea dokazali da selfiji izazivaju narcizam

Istraživanje je pokazalo da je kod osoba, koje su više puta objavljivale fotografije i video snimke na internetu, zabilježen porast narcistoidnih osobina za 25 posto

Istraživanje Univerziteta Swansea pokazalo je da selfiji izazivaju narcizam, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rezultati opsežne studije poznatog britanskog univerziteta su pokazali da stalno postavljanje selfija na društvene mreže može uzrokovati narcisoidno ponašanje.

Naime, istraživanje je pokazalo da je kod osoba, koje su više puta objavljivale fotografije i video snimke na internetu, zabilježen porast narcistoidnih osobina za 25 posto.

Istraživači s Fakulteta psihologije tokom četiri mjeseca su pratili aktivnosti 74 osobe na poznatim društvenim mrežama.

Lauren Harries, televizijska zvijezda iz Cardiffa, istakla je da ima potrebu za selfijima kako bi na društvenim mrežama svojim pratiocima pokazala svoj novi izgled, slažući se da selfiji ljude mogu učiniti narcisoidnijima.

“Postavila sam na mreže baš mnogo fotografija tokom posljednjih godina, ja sam perfekcionista”, rekla je Harries.

Narcisoidni poremećaj ličnosti karakteriše uvećano osjećanje samouvažavanja i jedinstvenosti (zaljubljenost u samog sebe). Vrijednost sopstvene ličnosti se nerealno naglašava uz izraženu egocentričnost. Često fantaziraju o neograničenom uspjehu, velikim sposobnostima, superiornosti, ljepoti, inteligenciji, velikoj moći ili idealizovanoj ljubavi. Cilj i funkcija ovih fantazija je da popuni i zamijeni realnost kao i ambicije koje se ne mogu ostvariti.

Megan Dew (20), britanski model, izjavila je da selfiji, iako služe za iskazivanje pretjeranog ponosa, mogu pomoći ljudima da više vjeruju u vlastito tijelo.

Charlee Thomas (24), blogerka iz Swanseaja, istakla je da selfiji također pomažu ljudima da se izbore sa usamljenošću i pronađu prijatelje na društvenoj mreži.

Profesor Phil Reed, vođa projekta, izjavio je da ova studija može poslužiti i za prevenciju nastanka narcisoidnih poremećaja kod ljudi.

“Do ove studije nije bilo poznato da li narcisoidni ljudi stavljaju fotografije na društvene mreže i da li je korištenje takvih platformi povezano s kasnijim rastom narcizma. Rezultati ovog istraživanja sugerišu da su obje pojave prisutne, ali pokazuju i da postavljanje selfija na društvene mreže zaista može dovesti do povećanog narcizma”, istakao je Reed.

U istraživanju su učestvovale osobe starosne dobi od 18 do 34 godina, a postavljena su im pitanja o njihovoj percepciji o vlastitoj ličnosti.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top