Zanimljivosti

Neobično prijateljstvo kangala i mačaka

Govoriti o svađi i ne upotrijebiti poređenje ”kao pas i mačka“, ili barem pomisliti na njega, zna biti rijetko. Još je rjeđe prijateljstvo psa i mačke. Ipak, četiri kangala i tri mačke u distriktu Ovacik, u Tunceliju, u Turskoj, i njihovo prijateljstvo iznenađuju one koje ih vide zajedno.

Njihova vlasnica Fatma Ceri, nakon što je u Istanbulu provela 18 godina, prije tri godine se vratila u Tunceli.

Bavi se uzgojem životinja, a vremenom je postala svjesna opasnosti koje predstavljaju divlje životinje poput vuka, lisice i svinje, zbog čega je počela uzgajati kangala.

Nakon toga nabavila je još tri kangala i udomila tri mačke. Prijateljstvo se razvilo nakon određenog vremena, a Ceri je kazala kako sve svoje životinje veoma voli.

Kazala je kako je jednu od mačaka pronašla ispred vrata i kada su je psi vidjeli, počeli su lajati. Ipak, nedugo nakon toga navikli su se jedni na druge i razvilo se prijateljstvo.

“Sada mačke spavaju na stomaku pasa, a zajedno i jedu“, rekla je Ceri.

I sama je, kaže, bila iznenađena ovim prijateljstvom.

“Hranim ih mlijekom i sirom. Pričam s njima. Uzimam ih u naručje. Djeca su mi daleko, pa sa životinjama provodim više vremena”, dodala je Ceri.

Kangal, Turski pastirski pas, jedna je od četiri pasmine turskih autohtonih pastirskih pasa. Riječ je o psu masivne građe i potiče iz Sivasa, grada u središnjoj Turskoj. Čistokrvni kangali imaju jako tijelo i na glavi obavezno crnu masku, a boja krzna je od sivo smeđe do tamno sive. Osnovna je uloga kangala, zadržana i do danas, bila zaštita stada od predatora.

akos.ba

Povezani članci